Lentokone vai Tsuchinshan-ATLAS? Tältä pyrstötähti taivaalla on näyttänyt

Tältä pyrstötähti taivaalla on näyttänyt! 0:30
Pyrstötähti saattaa sekoittua helposti lentokoneeseen – tältä se näyttää.

Moni on suunnannut katseensa taivaalle pyrstötähden bongauksen toivossa. Osa on onnistunut harvinaisuuden ikuistamisessa. 

Viime viikolla aurinkokunnan sisäosiin saapunut pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS on näkynyt pilvettömällä taivaalla paljain silmin. Erityisesti tiistai-iltana MTV Uutisten lukijat lähettivät urakalla kuvia ja videoita taivaasta. 

MTV Uutiset tarkistutti saamansa kuvat ja videot tähtitieteellisessä yhdistyksessä Ursassa. Ursan tiedottajan Anne Liljeströmin mukaan pyrstötähti sekoittuu helposti esimerkiksi lentokoneen jättövanaan. 

Artikkelin videolla näkyvä taivaankappale on Liljeströmin mukaan selkeästi Tsuchinshan-ATLAS.

Pyrstötähti nousee ilta illalta yhä korkeammalle. Samalla se muuttuu himmeämmäksi. Vielä se on mahdollista nähdä ainakin yli viikon ajan.

Tsuchinshan-ATLAS on Ursan mukaan tehnyt matkaa aurinkokunnan sisäosiin noin 80 000 vuoden ajan.

Se on kotoisin jäisten kappaleiden muodostamasta Oortin pilvestä, joka ympäröi aurinkokuntaa joka puolella, hyvin kaukana planeettojen ratojen takana, Ursan tiedotteessa kerrotaan.

Tämä on Tsuchinshan-ATLASin ensimmäinen vierailu Auringon lähellä. Se tekee Ursan mukaan komeetan kaasuuntumisen määrästä ja siten kirkkauden ennustamisesta erityisen vaikeaa.

Komeetta on saanut nimensä löytövuotensa, -observatorionsa ja -menetelmänsä mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat