Valtiovarainministeriön mukaan suunnitelma ei edellytä hallitukselta lisäsopeutusta.
Suomi hakee talouden sopeutuskauden pidentämistä seitsemään vuoteen EU:n vaatimassa suunnitelmassa. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on hyväksynyt luonnoksen EU:n sääntöihin liittyvästä keskipitkän aikavälin suunnitelmasta vuosille 2025–2028.
Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Suomelle määritelty julkisen talouden sopeutusvaade on merkittävä, koska velka-aste nousee edelleen.
EU:n uudet finanssipoliittiset säännöt velvoittavat valtioita tekemään neljäksi tai viideksi vuodeksi suunnitelman, jossa ne sitoutuvat julkisten nettomenojen tiettyyn kasvuvauhtiin. Tämän niin sanotun nettomenopolun asettamista rajaa komission laatima viiteura, joka on laadittu sekä neljän että seitsemän vuoden sopeutuskaudelle.
Yhdeksän miljardin säästöt pohjalla
Ministeriön mukaan Suomen suunnitelma on yhteensopiva aiemmin päätettyjen yhdeksän miljardin euron sopeutustoimien kanssa.
– Hallitus on sitoutunut toimenpidekokonaisuuksien täysimääräiseen toimeenpanoon. Yhdessä hallituksen tavoittelemien työmarkkinavaikutusten toteutumisen kanssa se varmistaa, että Suomi noudattaa nettomenopolkuaan, tiedotteessa todetaan.
Suunnitelma ei ministeriön mukaan edellytä hallitukselta lisäsopeutusta.
Hallitus antaa asiasta eduskunnalle pääministerin ilmoituksen ja kuulee talousneuvostoa. Valtiovarainministeriö järjestää suunnitelmasta kuulemistilaisuuden kansalaisyhteiskunnalle 3. lokakuuta.
Valtioneuvoston on määrä hyväksyä suunnitelma 10. lokakuuta, minkä jälkeen se toimitetaan EU:lle.
Euroopan komissio arvioi suunnitelmat, ja ne hyväksyy EU:n neuvosto. Suunnitelmien toimeenpanoa myös seurataan.