Sote-ratkaisun tulevaisuus puhutti neljän suurimman puolueen sote-asiantuntijoita tänään SuomiAreena goes Sote -tapahtumassa. Asiantuntijat uskoivat, että pitkään valmisteltu sote-ratkaisu saavutetaan lopulta uuden eduskunnan myötä ensi vuoden aikana.
Nykyisen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula pitää ratkaisun syntymistä realistisena ensi kevät-talveen mennessä.
- Riippuu vähän siitä valitaanko se, että tehdään kaikki kerralla. Jos kaikki meinataan tehdä kerralla, niin mä pidän kyllä tätä Juhan arvioita aika optimistisena, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (Sdp.) kommentoi.
Vaikka hallituksen kärkihanke jäikin edelleen tällä vaalikaudella toteutumatta, kaikki osallistujat vakuuttavat yhdessä, ettei työ kuitenkaan hukkaan ole mennyt.
- Me emme aloittaneet parlamentaarisessa ryhmässä tyhjästä, vaan tätähän on kymmenkunta vuotta erilaisilla kokoonpanoilla yritetty. No nyt ollaan samassa tilanteessa, että tyhjästä ei aloiteta, vaan sote kaatui eteenpäin. Nyt perustuslakivaliokunta on antanut ne kulmatolpat, jonka varaan tätä voidaan jatkossa rakentaa, Rehula sanoo.
- Missään nimessä me emme palaa mihinkään lähtöruutuun, vaan tästä prosessistakin on saatu nyt paljon uutta tietoa. Sellaistakin joka hyödyttää ihan varmuudella tätä jatkovalmisteluakin, Huovinen puolestaan muotoilee.
Kolme vaihtoehtoa
Perustuslakivaliokunnan päätös sote-esityksen ristiriitaisuudesta perustuslakia kohtaan tarkoittaa valmistelutyön jatkumista. Valmistelua tehdään vaaleista huolimatta. Nyt sosiaali- ja terveysministeriössä.
Käytännössä pohdittavana ovat mallit, joissa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta olisi nykyistä enemmän valtiolla. Toinen vaihtoehto on niin kutsuttu maakuntamalli, jossa hallinto muodostettaisiin vaaleilla ja rahoitus verotusoikeudella. Kolmannen, yksitasoisen kuntayhtymämallin kaatoi sellaisenaan juuri perustuslakivaliokunta pitkälti rahoitusratkaisuun vedoten.
Tahtotila oikean mallin löytymiseen on ainakin nyt varsin yhteinen.
- Kyllä meidän politikkojen pitää uskoa siihen, että sote-ratkaisu pystytään yhdessä synnyttämään, sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty vakuuttaa.
Kansalaisten usko alkaa kuitenkin olla vähintäänkin koetuksella. Myös puolueiden tulisi seuraavaksi päästä ratkaisuun siitä lähdetäänkö sotea viemään yhtenäisenä ja kokonaisena pakettina vai mietitäänkö rahoitus ja rakenne erillisinä vaiheittain.
- Minusta rakenne ja rahoitus tehdään nyt yhdessä, käsi kädessä. Vaikka se nyt veisi hetken pidempään, mutta pidän sitä erittäin tärkeänä, ettei niitä eroteta enää toisistaan, perussuomalaisten valiokuntavastaava, kansanedustaja Hanna Mäntylä linjaa.
- Tuo kokonaisuus, jossa sekä rakenne että rahoitus otettaisiin samalla kertaa ratkaistavaksi, saattaa olla hieman liian kunnianhimoinen, Susanna Huovinen arvioi.
Sotekavereita seuraavaan hallitukseen
SuomiAreena goes sote -keskustelussa intouduttiin lopuksi vielä pohtimaan mieluisimpia sotekumppaneita tulevaan hallitukseen.
- Mä haluan sillä tavalla olla rehellinen, että kyllä mulla varmaan näiden lähempänä olevien kanssa olisi sotemallia helpompi rakentaa, kuin Laura sun kanssa, demareiden Huovinen viittasi Rätyyn ja vieressä istuviin Rehulaan ja Mäntylään.
Räty oli pitkälti samoilla linjoilla.
- Kyllä siihen varmaan tarvitaan aika laaja porukka. Kaikkia puolueita tarvitaan, mutta kyllä Kokoomuksella ja vasemmistopuolueilla on näkemyseroja siitä kuinka näemme palveluiden tuottamisen, Räty vastasi.
Perussuomalaisten Hanna Mäntylä sekä Keskustan Juha Rehula eivät lähteneet nimeämään suoraan omia suosikkejaan.
- 19.4. klo 22.15 selviää kenen kanssa se on vaikeampaa ja kenen kanssa se on helpompaa. Toivottavasti hallitusneuvottelupöydässä pystytään kirjoittamaan sellaiset lauseet, että valmistelu voi jatkua mahdollisimman pian, Rehula toivoi.
Rehula mukaan tavoite pitää olla, että sote-esitys saataisiin eduskuntaan kevät-talvella 2016.