Eduskunta koolla sote-kriisin takia, Orpo ei anna velkaisille hyvinvointialueille lisäaikaa

Hyvinvointialueille ei ole tulossa niiden toivomaa lisäaikaa alijäämien kattamiseen, sanoo pääministeri Petteri Orpo (kok.). Orpo antoi eduskunnassa tänään tiistaina pääministerin ilmoituksen sosiaali- ja terveyspalveluista.

Eduskunnassa käsitellään tänään hyvinvointialueiden kriisiytynyttä taloustilannetta ja sote-palveluiden saatavuuden ongelmia.

Petteri Orpon mukaan nykyinen laki alijäämien kattamisvelvoitteesta on olennainen hyvinvointialueiden taloudellisten kannustimien kannalta. Hyvinvointialueiden täytyy Orpon mukaan onnistua hillitsemään kustannusten kasvua.

Nykylain mukaan alueiden pitää kattaa alijäämänsä ja saada taloutensa tasapainoon vuoteen 2026 mennessä.

Orpo listaa ongelmiksi sen, että palvelut saadaan toimimaan sekä rahan ja henkilöstön riittävyyden.

Orpo kertoo, että hyvinvointialueiden velkaantuminen on ollut voimakkaampaa, kun hallitus ennakoi. Kuusi aluetta otetaan Orpon mukaan nyt ministeriöiden tiukempaan ohjaukseen.

Ilmoituksessaan Orpo painotti mhös työperäisen maahanmuuton tarvetta lisäkoulutuksen ja työpaikkojen pitovoiman lisäksi.

Hallituksen tavoitteena on varmistaa, että ulkomailla pätevöityneet sote-osaajat pääsevät Suomessa nopeasti osaamistaan vastaaviin töihin.

"Tämä ei tyydytä"

Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei vakuuttunut Orpon kommenteista.

– Tämä ei tyydytä, tämä ei jää tähän.

Lue myös:

    Uusimmat