Historialliset Nato-päivät seuraavat nyt toisiaan, eikä maanantai ole poikkeus. MTV Uutiset Live seuraa tiiviisti eduskunnassa käytävää Nato-keskustelua ja haastattelee asiantuntijoita. Suora lähetys alkaa kello 9.30.
Suomen eduskunta aloittaa Nato-keskustelunsa kello 10. Keskustelun suunta selkeni viime viikolla, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) ja presidentti Sauli Niinistö ilmoittivat kannattavansa Natoon liittymistä.
Suora lähetys: Eduskunta keskustelee Natosta
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Puoli tuntia ennen eduskunnan Nato-keskustelun alkamista puheenvuoropyyntöjä on tullut jo yli 150, STT kertoo.
Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on arvioinut, että eduskunnan päätös voisi valmistautua päivässä, jos puheenvuoroja on 60–70.
MTV Uutiset Liven Nato-päivä alkoi jo kello 9.30 lukijoiden ja katsojien Nato-kysymyksillä, joihin vastaavat valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä Helsingin yliopistosta ja kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.
Mikä muuttuu, kun Suomi liittyy Natoon – vai muuttuuko mikään? Katso asiantuntijoiden arvio
2:07
Suomen aikaa kello 11.30 Ruotsin eduskunta keskustelee turvallisuuspoliittisesta analyysista. Ruotsi vahvisti hakevansa Nato-jäsenyyttä samoihin aikoihin Suomen kanssa.
Ruotsi hakee Natoon – MTV:n toimittaja kertoo, mitä Ruotsin hallitus kertoi aikataulusta
7:32
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kävi läpi Turkin kielteisiä kommentteja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen. Turkin roolia Nato-prosessissa käytiin läpi kello 14.50 alkaen.
15:22
Kello 17.15 on vuorossa Viiden jälkeen, jossa pohditaan muun muassa sitä, miten Venäjä tulee jatkossa toimimaan. Studiossa vierailevat Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.