Miten avaruuteen jumittuneilla astronauteilla riittää ruoka ja happi?

Astronautit jumissa avaruudessa 0:35
Tämä on jumissa olevan astronauttipariskunnan tilanne avaruudessa.

Kansainväliselle avaruusasemalle jumiin jääneet astronautit joutunevat olemaan avaruudessa useita kuukausia suunniteltua pidempään – jopa ensi vuoteen.

Amerikkalainen astronauttikaksikko Barry "Butch" Wilmore ja Sunita Williams on jo toista kuukautta jumissa kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) Boeing Starlinerin teknisen vian takia ja pahimmassa tapauksessa joutuvat odottamaan kotiin pääsyä jopa ensi vuoden puolelle. 

Alun perin astronauttien oli tarkoitus viipyä asemalla vain kahdeksan päivää kesäkuun alussa alkaneessa operaatiossa, mutta nyt näyttää siltä, että he joutuvat viettämään ISS:llä todennäköisesti vielä useita kuukausia. 

Miten avaruusaseman tarkoin mitoitetut ruoka- ja happivarannot riittävät kahdelle ylimääräiselle henkilölle jopa ensi vuoteen asti? 

Avaruusasemalla voi asua väliaikaisesti jopa 13 henkilöä

ISS:llä asuu ja työskentelee tällä hetkellä seitsemän hengen kansainvälinen miehistö, neljä amerikkalaista ja kolme venäläistä. 

Miehistön vaihtuessa tämä määrä voi kuitenkin vaihdella, esimerkiksi vuonna 2009 ISS:llä vieraili 13 miehistön jäsentä, kertoo avaruuteen ja tähtitieteeseen erikoistunut julkaisu Space.com.

Tällä viikolla asemalle saapui huoltoalus, joka toi heidän vaatteensa sekä lisäruokaa ja tieteellisiä kokeita koko aseman tällä hetkellä yhdeksänhenkiselle miehistölle. Lisää tarvikkeita on tulossa muutaman kuukauden kuluttua. 

ABC7 Uutisten mukaan Wilmore ja Williams ovat joutuneet tyytymään jo valmiiksi vähiin varavaatteisiin, koska heidän matkalaukut poistettiin Starliner-koneesta ennen nousua, jotta virtsasta juomavettä muokkaavaan kierrätysjärjestelmään tarvittaville laitteille saatiin tilaa. 

Happea riittää

Avaruusasemalla on oma hapentuotantojärjestelmänsä, joten happea pitäisi hetkellisesti kasvaneelle miehistölle riittää hyvin.

Ruoka- ja happivarantojen riittävyydestä huolimatta NASA haluaisi palata normaaliin toimintaan mahdollisimman pian. 

Nasan mukaan yksi mahdollinen vaihtoehto olisi palauttaa heidät Maahan helmikuussa 2025 SpaceX:n Crew Dragon -aluksella. 

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Crew Dragonilla olisi neljä miehistön jäsentä, mutta kaksi paikkaa voidaan tarvittaessa jättää tyhjäksi. 

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaisen astronautin oleskelua avaruudessa on pidennetty teknisten vikojen takia. 

NASA:n astronautti Frank Rubio ja hänen kaksi venäläistä miehistötoveriaan viettivät avaruudessa reilun vuoden, kun Sojuz-kapseliin osui avaruusromua ja kaikki jäähdytysneste vuoti avaruuteen. Tyhjä venäläinen kapseli lähetettiin tuomaan heidät takaisin viime syyskuussa.

Juttua muokattua: Vaihdettu terrmi "astronauttipariskunta" muotoon astronauttikaksikko.

Tällainen on ISS: 

 

Vuodesta 2000 lähtien asutettuna ollut Kansainvälinen avaruusasema (ISS) on noin 109 metriä pitkä ja usean tahon (Yhdysvallat, Venäjä, Kanada, Japani ja Eurooppa) yhteisomistuksessa. 

 

Asuintilaa miehistön jäsenille on 13 696 kuutiometriä. Astronautit ovat verranneet asuintiloja Boeing 747 -jumbojetin matkustamoon.

 

Avaruusasemalla on seitsemän makuuosastoa, joihin voidaan lisätä tilaa väliaikaisesti miehistön vaihtojen aikana. Asemalla on myös kaksi kylpyhuonetta, kuntosali ja kupoli-ikkuna, josta on 360 asteen näkymä maapallolle.

 

Astronautit viettävät ISS:llä yleensä noin kuusi kuukautta tehden erilaisia tieteellisiä kokeita sekä ylläpitäen ja korjaten avaruusasemaa.

 

Työn ulkopuolella astronautit käyttävät vähintään kaksi tuntia liikuntaan ja henkilökohtaiseen hoitoon, välttääkseen painottoman tilan heikentävän vaikutuksen lihaksiin ja luustoon.

 

Lähde: Space.com

 

Lue myös:

    Uusimmat