Lindtman: Kaikki ehtomme on täytetty – käännytyslaki palaamassa perustuslakivaliokuntaan

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman: Kaikki ehtomme on täytetty – käännytyslaki palaamassa perustuslakivaliokuntaan 2:06
Video: Näin SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi tilannetta

Kaikki SDP:n ehdot täyttyvät hallintovaliokunnan käännytyslaista tekemässä neuvottelutuloksessa.

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan käännytyslain käsittely on edennyt.

– Kaikki ehdot, jotka asetimme ehdoksi sille, että tämä (käännytys)laki voi edetä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, täyttyvät, Lindtman sanoo.

SDP on vaatinut muun muassa, että lakiesitys kävisi hallintovaliokunnan muutosten jälkeen vielä perustuslakivaliokunnan (pev) tarkastelussa.

– Se oli meille aivan ehdoton. Nyt pöydässä oleva neuvottelutulos täyttää myös tämän, Lindtman toteaa.

– Kannatamme tämän neuvottelutuloksen hyväksymistä niin, että hallintovaliokunta voi lähettää sen eteenpäin. Mikäli perustuslakivaliokunnalta tulee tähän kuittaus, voimme viedä lakia eteenpäin, hän jatkaa.

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Suora lähetys: MTV Uutiset seuraa käännytyslakivääntöä eduskunnassa.

SDP:stä ainakin puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar ja kansanedustajat Elisa Gebhard ja Johan Kvarnström ovat vastustaneet hallituksen esitystä. 

Lindtmanin mukaan SDP ei olisi tukenut käännytyslakia, jos hänen mukaansa "selkeitä" korjauksia ja muutoksia ei olisi tehty, olisi ryhmä todennäköisesti tehnyt yksimielisen päätöksen, ettei lakia voi lukea.

– Niin välttämättömiä nämä muutokset, korjaukset ja ehdot olivat meille, Lindtman katsoo.

"Ei kuvaa lopullista äänestämistä"

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Tytti Tuppuraisen mukaan demariryhmä muodosti kokouksessa "ryhmän yhteisen kannan".

– Tämä ei vielä kuvaa lopullista äänestyskäyttäytymistä salissa, vaan se riippuu siitä, miten perustuslakivaliokunta tulee kokonaisuudesta lausumaan, Tuppurainen sanoi.

– Joitakin eriäviä näkemyksiä esitettiin ja näihin oli monia syitä edustajilla. Monet edustajat odottavat perustuslakivaliokunnan b-lausuntoa, hän jatkoi.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kävi eilen keskusteluja ainakin SDP:n ja hallituspuolue RKP:n kanssa. RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet on kertonut äänestävänsä esitystä vastaan. 

Lue myös:

    Uusimmat