Näissä tunnelmissa hallitus kokoontui päättämään tiukemmista rajoituksista – Marin: "Suomen on reagoitava"

Hallitus aloittaa koronakokouksensa tänään kello 16 Säätytalossa. MTV Uutiset seuraa ministereiden saapumista kokouspaikalle kello 15.30 alkaen ja päivittää juttuun tietoja ja näkemyksiä, joita ministerit Säätytalon rappusilla kertovat.

Kello 16.08. Lopetamme tältä erää seurannan, kun hallitus on aloittanut neuvottelunsa. Kiitos mielenkiinnosta.

Kello 16.07. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että tärkeintä on se, että on työstetty kokonaisuutta, jolla myös omikronepidemia voidaan saada hallintaan. Kiuru korostaa, että puolueilla on erilaisia painotuksia ja "herkkyyksiä".

Kello 16.03. Pääministeri Sanna Marin (sd.) korostaa, että pandemiassa on ollut monia vaiheita ja nyt omikronmuunnos leviää Euroopassa vauhdilla ja Suomen on reagoitava. Monista erilaisista kysymyksistä keskustellaan. Muun muassa matkailuun ja ravintoloihin liittyviä kysymyksiä. Mitään vaihtoehtoja ei voida sulkea pois. Marin uskoo, että neuvotteluissa menee aikaa. Rokottamisen suhteen eri kunnissa on erilainen tilanne. Toiset kunnat ovat nopeampia kuin toiset ja hallitus pyrkii kuntia tukemaan. 

Tavoite on, että tänään kerrotaan kansalaisille rajoituksista. Lopputulema selviää, kun neuvottelut saadaan päätökseen.

Kello 15.59. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että vakavilla mielin mennään neuvotteluihin ja nyt on toimittava. Rokotuskierroksen halutaan etenevän nyt vauhdikkaasti, jotta kolmosrokote saadaan mahdollismman monelle mahdollisimman nopeasti. Työterveyshuolto otetaan mukaan ja lakimuutos tehdään nopeasti. Nyt hallituksen pöydällä on useita asioita, mutta lasten ja nuorten asemaa halutaan suojella.

Kello 15.55. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo, että tilanne on erittäin vakava ja esimerkiksi Hollannissa on jouduttu tekemään "lockdown". Tuppurainen toivoo, ettei lasten ja nuorten asemaa heikennetä.

Kello 15.52. Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) korostaa, että tautimäärä on kasvanut ja omikron leviää aiempia variantteja nopeammin. Nyt olisi vältettävä tartuntoja ja huolehdittava turvaväleistä. Tänään on astunut voimaan asetus, jolla vaadita EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta matkailijoilta vaaditaan negatiivista koronatestiä. Mikkonen ei kommentoinut vaaditaanko kohta myös EU- ja Schengen-alueen matkailijoilta ennakkotestiä.

Kello 15.45. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) korostaa, että kaikkein tärkeintä on saada kolmansiin rokotteisiin vauhtia.

Kello 15.42. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo, että ravintolarajoitukset kulkevat tartuntatautilain kautta. Haatainen sanoo hallituksen käyvän läpi ne toimenpiteet, joita ravintoloille mahdollisesti tarvitaan.

Kello 15.38. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) odottaa, että esimerkiksi kokoontumisrajoituksiin voidaan tarvita muutoksia. Haavisto korostaa asiantuntijoiden neuvojen merkitystä. Haavisto toivoo, ettei omikron pilaa kovin monen joulua. Koronan sairastanut Haavisto korostaa, ettei kaksi rokotusta suojaa tartunnalta. Haavistolla on kaksi rokotusta. Haavisto toivoo, että Schengen alue pystytään pitämään auki ihmisten liikkumista varten.

Kello 15.27. Ympäristö- ja ilmastominsiteri Emma Kari (vihr.) korostaa, että tautitilanne on pahentunut. Vihreiden osalta on Karin mukaan keskeistä se, että aikuiset kantaa vastuun eikä vastuuta laiteta lasten kannettavaksi. Koulurajoituksia ei siis haluta eli erityisesti etäopetusta kavahdetaan myös toisella asteella eli lukioissa ja ammattioppilaitoksissa. Kari korostaa, että oppimisvaikeudet lisääntyvät, jos kouluja suljetaan. Kari korostaa lyhytaikaisia rajoituksia, joista tänään neuvotellaan pitkään. 

Hallituksen on tarkoitus tehdä päätöksiä esimerkiksi koronapassin käytön keskeyttämisestä korkean riskin tapahtumissa ja tiloissa, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on esittänyt.

Esillä on lisäksi mahdollinen lukioiden ja ammattioppilaitosten etäopetukseen siirtyminen sekä ravintolarajoitukset.

Hallitus ei ole MTV Uutisten saamien tietojen mukaan virallisesti käyttämässä hätäjarru-mekanismia eli ottamassa rajoitusten ohjausvastuun itselleen alueilta. Kovia rajoitustoimia on kuitenkin tulossa.

Lue myös:

    Uusimmat