Suosikkihedelmällä tuhoisa vaikutus maailman vesitilanteelle – seuraava trendituote kuluttaa vettä vieläkin enemmän

2:02img
Julkaistu 02.11.2016 19:41
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Avokadon suosion kasvu on viime vuosina ollut huimaa. Avokadopastan reseptejä jaetaan ja avokadon terveellisyyttä ylistetään. Harva tietää, että suosikkihedelmän kasvatus kuluttaa valtavasti vettä. Tilannetta pahentaa se, että avokadoviljelmät sijaitsevat sellaisissa maissa, jotka kärsivät jo ennestään ankarasta vesipulasta.

Avokadosta on tullut trendihedelmä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Viime vuosina kulutus ja tuonti on kasvanut reippaasti joka vuosi.

– Joka viikko syön näitä 2–3, koska minulla on kolesteroli koholla. Minulle on sanottu, että nämä ovat kaikista terveellisin kasvisrasva, kertoo kaupan vihannesosastolla asioiva Sisko Dunderfelt.

Avokado, avokadot, hedelmät

Yhteen avokadokiloon kuluu tonni vettä

Avokadon suosion kasvuun liittyy myös ongelmia. Metsiä kaadetaan uusien viljelmien tieltä, perinteisiä viljelykasveja korvataan avokadolla, kuljetusmatkat ovat pitkiä ja viljely kuluttaa paljon vettä. Yhden avokadokilon viljelyyn käytetään 1000 litraa vettä.

Avokadoja viljellään alueilla, jotka jo muutenkin kärsivät vesipulasta: Perussa, Etelä-Afrikassa, Israelissa, Kaliforniassa.

– Kyllä nykykuluttajan tehtäviin kuuluu se, että tietää ostamastaan tuotteesta ja erityisesti sen alkuperästä, että mistä ruoka tulee. Suurin osahan meidän kuluttamasta vedestä tulee piilovetenä erilaisten tuotteiden mukana, muistuttaa MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

– Kasvisten lisääminen ruokavalioon on yleisesti ottaen hyvä asia. Syömällä enemmän kasviksia, vihanneksia, marjoja ja juureksia sekä hedelmiä, voi vähentää merkittävästikin ruuan kulutuksen ympäristövaikutuksia ja lisäksi ne ovat hyväksi terveydelle, sanoo erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

– Tuontivihanneksiin ja -hedelmiin – kuten avokadoon – voi liittyä joissakin tuotantomaissa isojakin ongelmia veden ja luonnon monimuotoisuuden kanssa. Se, että tuote tulee kaukaa, ei ole logistiikan ympäristövaikutusten kannalta suuri asia, Katajajuuri jatkaa.

Avokado, avokadot, terveysruoka, hedelmät

Kasviksia kannattaa syödä monipuolisesti

Tavallisen kuluttajan on vaikea pysyä selvillä siitä, mitä uskaltaa syödä, jos ei halua aiheuttaa ongelmia viljelyalueilla. Kasvisten syönti on terveellistä, mutta pitäisikö tuontikasviksia välttää?

– Monipuolinen, kohtuullinen, vaihteleva, sesongin mukainen ja mahdollisimman lähellä tuotettu –  kun sellaista ruokaa painottaa, syö kohtuullisen terveellisesti ja ekologisesti. Avokadosta ei tarvitse luopua, mutta en näe, että se voisi olla pääraaka-aine ravinnossamme ja ruokailussamme, pohtii MTK:n Syväniemi.

– Hyvä tulee, kun syödään monipuolisesti ja kasvisten kulutusta lisäten. Yhden tuotteen syyllistäminen ei ole järkevää. Vaikka avokadon kulutus ja tuonti on kasvanut rajustikin, se ei muodosta yksinään erityisen suurta osuutta ruokavaliomme ympäristövaikutuksista, huomauttaa Katajajuuri.

– Kyllä minua huolettaa viljelyn eettisyys, mutta kyllä meillä syödään kotimaisia vihanneksiakin tosi paljon, joka aterialla, kertoo pari kertaa kuukaudessa avokadoja ostava Pirjo Ripatti.

Uusia superfoodeja ja trendituotteita nousee koko ajan. Seuraavaksi hittituotteeksi on povattu taateleita.

Taatelien viljely kuluttaa vettä vielä enemmän kuin avokadon, peräti 3000 litraa kiloa kohden.

1:15img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa