Super jyrähtää hallitukselle: "Ei voi olla totta – vanhustenhoitajaksi kelpaa kohta talonmies?"

Vanhus rakkaus
Paavolan mukaan pelkkä lämmin sydän ei takaa vanhuksille laadukasta hoitoa vaan siihen tarvitaan ammattitaitoa ja koulusta.
Julkaistu 18.11.2016 15:19
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Hallitus on perunut aikeensa vanhustenhoidon hoitajamitoituksen laskemiseksi nykyisestä.  Hallitus oli kaavaillut laskevansa mitoitusta 0,5 hoitajasta vanhusta kohden 0,4 hoitajaan.

Muutoksia kuitenkin tulee, nimittäin se, että jatkossa hoitohenkilökuntaan lasketaan myös muita työntekijäryhmiä. Tämän lisäksi apuna käytettäisiin mahdollisesti myös enemmän turvateknologiaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan on hyvä, että mitoitusta ei laskettu. Hän muistuttaa kuitenkin, että hoidon laatua laskee, kun koulutettujen hoitajien määrää vähennettään.

– Hallituksen linjaus on viesti siitä, että vanhuksiin ei haluta panostaa. Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja hallitus kohtelee näin maamme rakentajia ja puolustajia.

– Mitä se viestii, että talonmies Pikkarainenkin kelpaa kohta vanhustenhoitajaksi, Paavola jyrähtää tuohtuneena.

Säästöstä voi tulla lisälasku

Paavolan mukaan hallituksen tavoittelema 70 miljoonan euron säästö voi näin muuttua samansuuruiseksi lisälaskuksi.

– Jos ajatellaan monien sairauksien kuten diabeteksen tai sydän- ja keuhkosairauksien syy-yhteyttä vanhusten yleisterveyteen, ammattitaitoinen hoitaja tietää, milloin paikalle kutsutaan ambulanssi tai sen, kuinka vakava virtsatieinfektio on esimerkiksi diabeetikolle, heittää Paavola.

Paavola arvioi, että turha ambulanssikyyti maksaa saman verran kuin esimerkiksi lähihoitajan päiväpalkka kuluineen.

ambulanssi

Paavolan mukaan jo nyt on nähty, kuinka kotihoitoon palkatut vartijat kutsuvat ambulanssin turhaan vanhuksen luo – eikä ambulanssi suostu ottamaan vanhusta kyytiin.

Hoitajien sijaan teknologiaa avuksi

Paavolan mukaan hallituksen ajattelema teknologia voi tarkoittaa esimerkiksi palvelutalon kulunvalvontakaarta ovelle tai älylattiaa ja älysänkyä.

– Kysymys kuuluu kuka nämä maksaa? Laitteet eivät ole halpoja. Ei palvelutalossa asuvalla tuhannen euron eläkettä saavalla vanhuksella ole siihen rahaa.

– Meillä on ajateltu, että yhteiskunta hoitaa arvokkaasti vanhukset, mutta palataanko me takaisin 1900-luvulle ja siihen, että vanhukset hoidetaan kotona ja joku omaisista jää töistä pois hoitaakseen, pohtii Paavola.

Paavolan mukaan hallituksen kaavailema vanhusten hoidon laadun laskeminen on karmivaa, kun ihmiset elävät yhä pidempään ja vanhusten viimeisten vuosien hoito aiotaan nyt hoitaa "vasemmalla kädellä".

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa