Superälykkö Perttu, 21, valittiin Nasan kampukselle ainoana suomalaisena – Tehtävä: Ratkaise ihmiskunnan ongelmat

Perttu Pölönen, 21, on valittu ainoana suomalaisena Piilaaksoon kesäksi ”ratkomaan ihmiskunnan isoja ongelmia”.

Pölösen kesä kuluu Kaliforniassa Singularity Universityn kesäkurssilla, jossa noin 80 valittua idearikasta nuorta pureutuu heille annettuihin planeetan ongelmiin. Pölösen osaaminen on opetusalalla, joten hän ennakoi, että hänen ryhmänsä tehtäväksi voisi tulla opetuksen kehittäminen.

Pölönen puhkuu intoa. Hän odottaa kymmenviikkoista intohimoista, tauotonta opiskelua; hienoja puitteita ja asumista Nasan tutkimuskeskuksessa, uusia innovaatioita ja luovia kurssikavereita. Kesän ohjelma on niin täynnä, että yliopistoa kutsutaankin toiselta nimeltään ”sleepless universityksi”.

– Jokainen sinne tuhansien hakijoiden joukosta valittu on omassa lajissaan niin fiksu ja luova, että yhteisö on varmasti tosi hieno. 

"Musiikin teoria meni täysin yli hilseen"

Pölönen oli tavallinen 15-vuotias urheilua ja musiikkia ahkerasti harrastava lukiolainen, kun hän tammikuussa 2011 sai kirjastossa ajatuksen. Hän pänttäsi musiikin teoriaa, joka ei millään meinannut mahtua ymmärrykseen.

– Meni aivan yli hilseen kaikenlaisten ruudukoiden kanssa. Sitten mietin – voisinko näyttää konkreettisesti, miten musiikki toimii? Kun säveliä on 12, tajusin, että sen täytyy olla pohja-ajatuksena. Ja kellotaulussa on 12 kohtaa. Siitä se sitten lähti.

Nimittäin Sävelkello. Keksintö, joka on siivittänyt Pölösen moniin palkintoihin ja nyt viimeisempänä Piilaakson kesäkurssille. Pölösen mukaan Sävelkellon ideana on tehdä musiikin teorian opiskelusta helppoa ja ymmärrettävää.

– Kun normaalisti musiikin teoriatunneilla on kynä ja paperia ja turhaudutaan, niin minun mielestäni musiikin opiskelun pitäisi olla kuin legoilla leikkimistä.

Pölönen perusti vuonna 2014 veljensä kanssa firman, joka puisten Sävelkellojen lisäksi myy musiikinopiskeluun käytettävää mobiilisovellus Musilockia. Puisia kelloja on myyty tavallisille ihmisille, kouluille ja musiikkiopistoille. Mobiilisovellus on myös saanut tulta alleen; esimerkiksi Apple nosti sen etusivulleen kohtaan ”parhaat uudet sovellukset” sadassa maassa.

Malttaako palata Suomeen syksyllä?

Piilaaksossa on miehen mukaan aiempina kesinä keksitty jopa syöpälääkkeitä ja patentoitu omia keksintöjä. Suuri osa innostuu kalifornialaisesta elämänmenosta niin, että kesä venyykin pidemmäksi – jopa vuosiksi.

Pölösellä on Sibelius-Akatemian kolmas vuosi alkamassa ensi syksynä, lisäksi on oma yrityskin pyöritettävänä.

– Kyllä minulla on tarkoituksena tulla takaisin Suomeen kesän jälkeen, Pölönen sanoo – mutta äänestä huokuu läpi selvä epävarmuus.

Mistä sitä tietää, minkä keksinnön hänen tuleva ryhmänsä keksiikään – ja mihin se johdattaa superlahjakkaan nuoren suomalaisen.  

Pertun Sävelkellosta lisää tietoa hänen kotisivuillaan

Juttua tarkennettu 19.4. klo 10:33: Pölöstä eikä muitakaan osallistujia ole vielä määrätty ryhmiin. Hän arvelee, että hänen ryhmänsä tehtävä liittynee opetuksen kehittämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat