Supo MTV Uutisille: KRP:lle on toimitettu kolme vakoilujuttua

Suojelupoliisi on toimittanut KRP:n tutkittavaksi yhteensä kolme henkilövakoilutapausta viime ja toissa vuonna. Yksi tapauksista ei ole ollut aiemmin julkisuudessa.

Supo kertoo MTV Uutisille toimittaneensa KRP:n tutkittavaksi kolme henkilövakoiluun liittyvää asiaa vuosina 2022-23. 

MTV Uutiset kysyi asiasta tietopyynnöllä.

Suomi sai uudet tiedustelulait voimaan vuonna 2019. STT uutisoi marraskuussa 2022, ettei poliisin tutkintaan ollut mennyt ainuttakaan henkilövakoilujuttua lain voimaantulon jälkeen.

Nyt tilanne on muuttunut.

Toimitettu KRP:lle maanpetosrikosepäilyinä

Kaksi tapauksista on ollut jo aiemmin julkisuudessa. Mahdollisesti kyse on Ylen joulukuussa 2022 uutisoimista epäilyistä. Tuolloin KRP tutki yhtä epäiltyä vakoilutapausta ja yhtä epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista Oulussa sekä epäiltyä luvatonta tiedustelutoimintaa Virolahdella.

Sen sijaan yksi supon KRP:lle toimittamista vakoilutapauksista ei ole ollut julkisuudessa.

Suojelupoliisi ei sähköpostissaan täsmennä, mitkä julkisuudessa olleet tapaukset ovat ja mistä ennen julkaisemattomassa tapauksessa on kyse.

Tapaukset on toimitettu KRP:lle rikoslain mukaisina maanpetosrikosepäilyinä.

Rikoslaissa mainittuja maanpetosrikoksia ovat esimerkiksi vakoilu, turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja maanpetoksellinen yhteydenpito.

Mahdollisen esitutkinnan käynnistäminen on KRP:n vastuulla. Keskusrikospoliisista ei kommentoitu asiaa MTV Uutisille keskiviikon aikana.

Tiedossa ei ole, millä rikosnimikkeillä tapauksia tällä hetkellä tutkitaan, jos ylipäätään tutkitaan.

"Suojelupoliisi pyrkii kaikin keinoin estämään vakoilua ennalta"

Tapaukset ovat ensimmäiset ja ainoat supon KRP:lle toimittamat vakoilujutut nykyisten tiedustelulakien voimassaollessa.

Tiedustelulait ja supon toimivaltuudet ovat jälleen tapetilla, kun sisäministeriössä on aloitettu selvittää, voisiko supon oikeuksia suorittaa siviilitiedustelua laajentaa ihmisten koteihin.

Yleisesti vakoiluun puututaan muutoinkin kuin rikosprosessin kautta, supon viestintäpäällikkö Milla Meretniemi muistuttaa.

Esimerkiksi viime kesänä Suomi karkotti yhdeksän tiedustelutehtävissä toiminutta Venäjän suurlähetystön työntekijää.

– Suojelupoliisi pyrkii kaikin keinoin estämään vakoilua ennalta, jotta vahinkoa ei syntyisi eli salassa pidettävää tietoa ei siirtyisi Suomea vakoileville valtioille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi puuttumista tiedustelu-upseerin ja tämän kohteen yhteydenpitoon jo varhaisessa vaiheessa ennen kuin rikosta ehtii tapahtua, Meretniemi kirjoittaa sähköpostissa.

Juttua muokattu kello 18.07. Jutussa käytettiin aiemmin virhellistä ilmaisua "maanpetosrikoslaki". Tapaukset on toimitettu KRP:lle rikoslain mukaisina maanpetosrikosepäilyinä.

Lue myös:

    Uusimmat