Supo: Kenenkään ei epäillä toimineen vieraan valtion hyväksi – yksi ylitarkastaja pidätetty virasta

Supon ja Puolustusvoimien tiedustelutoiminnassa epäillään virkarikoksia 2:11
Katso: Supon ja Puolustusvoimien tiedustelutoiminnassa epäillään virkarikoksia.

Suojelupoliisi kertoo, että se ei epäile kenenkään toimineen vieraan valtion hyväksi nyt esitutkinnassa olevassa asiassa, jossa selvitetään supon ja Puolustusvoimien tiedustelutoimintaa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän kerrottiin tänään määränneen tapauksesta esitutkinnan.

Supo kertoo itse vieneensä syksyllä 2023 tiedusteluvalvontavaltuutetulle selvitettäväksi tapauksen, jossa Supon tiedonhankintaan liittyi epäselvyyksiä laillisuuden näkökulmasta. Asiassa ilmeni Supon mukaan uusia tietoja alkuvuodesta 2024, jotka myös toimitettiin tiedusteluvalvontavaltuutetulle.

Tiedusteluvalvontavaltuutettu kertoo, että se ilmoitti asiasta valtakunnansyyttäjänvirastolle viime helmikuussa, joka johti tänään tiedotettuun esitutkintaan.

Yksi Suojelupoliisin ylitarkastaja on tällä hetkellä pidätetty virasta esitutkinnan vuoksi, supo kertoo tiedotteessa.

Supo ilmoittaa tiedotteessa, ettei kommentoi tapausta, koska esitutkinta on kesken. Sen mukaan kyse ei kuitenkaan ole siitä, että Suojelupoliisissa olisi ollut jonkinlainen "myyrä".

– Supossa ei ole missään vaiheessa ollut aihetta olettaa, että kukaan olisi toiminut esimerkiksi vieraan valtion hyväksi, vaan toiminnan tavoitteena on ollut koko ajan kansallisen turvallisuuden suojaaminen. Nyt tutkinnassa selvitetään, ovatko toimintatavat olleet laillisia.

Alkusysäyksenä FSB:n operaatio?

Iltalehden mukaan tutkinnassa on kyse ainakin tietolähteiden käyttöä koskevien määräysten noudattamisesta. Lehden mukaan prosessit ovat alkaneet sen jälkeen, kun Venäjän televisiossa esitettiin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n "paljastuksia" supon värväämistä venäläisistä "vakoojista".

Väitteiden mukaan suojelupoliisi oli värvännyt venäläisiä tietolähteikseen Suomessa, ja tietolähteitä oli hoitanut suojelupoliisista jo vuosia aiemmin eläköitynyt vastavakoilun veteraani, Iltalehti kirjoittaa.

Iltalehden mukaan suojelupoliisissa on ollut eriäviä käsityksiä siitä, mahdollistavatko nykyisen lainsäädännön tiukat määräykset tietolähteiden kanssa toimimisen riittävien tietojen hankkimiseksi. Lehden tietojen mukaan viranomaistutkinnassa selvitetään nyt, onko näitä määräyksiä kierretty tai rikottu.

Televisio-ohjelma, jossa esitettiin väitteitä suojelupoliisista, on Iltalehden länsimaiselta turvallisuusviranomaiselta saamien tietojen mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n operaatio. Lehden mukaan ohjelmassa "paljastettiin", miten ystävällistä naapuria teeskennellyt Suomi onkin ollut vihamielinen Naton kanssa juonitteleva tiedustelija jo pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat