Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kommentoi Kymmenen uutisissa Supon vasta julkaistua vuosikirjaa.
Hän muistuttaa, että turvallisuustilanne on ollut Euroopassa erittäin vaikea jo useita vuosia, eikä Suomi ole tässä suhteessa erillinen saareke. Turvallisuusuhkien ehkäisemiseksi onkin hänen mukaansa tehtävä paljon yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Mahdollisten iskujen ehkäiseminen on kuitenkin vaikeaa.
– Iskujen valmisteluaika voi olla lyhyt ja iskut voidaan tehdä yksinkertaisin tavoin, hän toteaa.
2:01
Natsijärjestö vaarallisin ääriliike
Pelttarin mukaan Suomessa tällä hetkellä toimivista ääriliikkeistä isoimman uhan muodostaa Suomen vastarintaliike -nimellä tunnettu uusnatsistinen järjestö.
Vaikka liike on tällä hetkellä vaikuttavista ääriliikkeistä vaarallisin, on ääriliiketilanne hänen mukaansa Pohjoismaissa maltillinen. Ääriliikkeet eivät uhkaa tällä hetkellä Suomen demokratiaa, vaan aiheuttavat pääasiassa paikallista häiriötä.
Myös kansalaisten huolehdittava viesteistään
Vuosikirjassa supo totesi, että vieraan vallan toimijat yrittävät yhä aktiivisemmin hankkia salaisia tietoja värväämällä agentteja. Kohteena voivat olla esimerkiksi päättäjien lähipiiri, näiden avustajat sekä nouseviksi kyvyiksi arvioidut henkilöt, joiden ukostaan nousevan tulevaisuudessa korkeisiin tehtäviin. Kriteereinä on pääsy salaisiin tietoihin ja päätöksiin, jotka tiedustelutoimintaa kiinnostavat.
Supon Pelttarin mukaan supon tehtävänä on kertoa mahdollisen vaikuttamisyrityksen kohteena olevalle henkilölle, että he saattavat olla tekemisissä tiedustelu-upseerin kanssa.
– Että henkilö ymmärtää tähän liittyvät vaarat, Pelttari toteaa.
Myös yksityinen kansalainen saa Pelttarilta vinkkejä turvallisuuden ylläpitoon. Tietoturvan tulee olla kunnossa ja tervettä järkeä kannattaa käyttää sosiaalisessa mediassakin esimerkiksi tietoja antaessa.
– Mitään työhön liittyvää salaista tietoa tai jotain muuta mikä haittaisi työtehtäviä ei sosiaaliseen mediaan kannata laittaa, Pelttari toteaa.