Susijahti käynnistyi ilman saalista Ilomantsissa – poliisipartiot kintereillä

2:04img
Julkaistu 23.02.2015 22:39
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Suden metsästys alkoi tänään kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ainakin Pohjois-Karjalassa metsästäjät jäivät ilman saalista kolme viikkoa kestävän jahdin avauspäivänä. 

Vuoden 2007 jälkeen kaikki metsästysluvat ovat olleet vahinkoperusteisia. Uuden sudenhoitosuunnitelman mukaan kannanhoidollista metsästystä kokeillaan kaksi vuotta. Nyt Suomen Riistakeskus onkin myöntänyt 24 lupaa.

Ilomantsin ja Joensuun rajalla Mutalahdessa susijahtiin lähdettiin innolla 30 miehen voimalla. Laillista metsästystä odotettiin tiheän susikannan alueella hartaasti. Itärajan miehet olivatkin varanneet susille monensorttista lyijyä, pitkää ja lyhyttä.

- Putovaa kerralla kun näillä ampuu, miehet puhelivat kiväärin ja haulikon patruunoita esitellessään.

Mediaa vältellään

Metsästyksenjohtaja Ari Turunen korostaa, että metsästys kohdistetaan lupaehtojen mukaan nuoreen yksilöön. Alueella on myös alfanaaras, mutta se saa olla Mutalahden miehiltä rauhassa.

- On se erikoista, kun susi käy lintulaudalla syömässä. Sellaiset pitää saada pois ja samalla muille ihmisen pelkoa, Turunen huomauttaa.

Porukalla on yksi lupa ja jahdin on onnistuttava kerralla. Osa metsästäjistä on hyvin varovaisia esiintymään julkisuudessa, vaikka jahti on viimeisen päälle laillinen ja kontrolloitu.

- Lupaehdot ovat tiukat. Jos jahdissa sattuu vahinko ja kaatuu useampi susi, sitä tutkitaan heti törkeänä metsästysrikoksena. Sitten vielä mediassa liikkuu kaikenlaisia juttuja. On luonnollista, että metsästäjät ovat varovaisia.

Paita kastui – susi hengästyi

Ensimmäisenä jahtipäivänä ainakin Pohjois-Karjalaan myönnetyt kuusi lupaa jäivät käyttämättä. Osa laumoista oli luiskahtanut Venäjän puolelle ainakin toistaiseksi ja osa juoksutti miehiltä paidan märiksi pitkin päivää.

- Vaatii mieskuntoa. Siellä on neljä tuntia porukka jo hiihtänyt ja nyt lähtevät hiihtämmään uuvestaan, että ei oo heikkokuntosten hommaa, vakuuttaa metsästyksenjohtaja Turunen puolilta päivin.

Turusen 30 miehen porukka tarpoi susien perässä pitkän päivän, osa vielä pimeässäkin. Päivän aikana oli kolme passia, yksi tyhjä ja kahdessa susi oli miehiä ovelampi.

- Vaistosi passiketjun, kääntyi ja kohta karkaa meiltä passiketjusta. Yritän saada porukkaa etteen, Turunen hölkkää tiellä kohti seuraavaa paikkaa iltaviideltä.

Ilomantsin Mutalahdessa itärajan läheisyys tuo jahtiin omat lisämausteensa.

- Venäjä on jo tuossa ja siksi oli pakko passittaa viimeisen kerran tähän, Turunen viittelöi hölkätessään idän suuntaan.

Koirarotuja myös susijahtiin

Nykyaikaisessa susijahdissa ei käytetä enää esimerkiksi lippusiimaa. Metsästyksenjohtaja seuraa karttaohjelmasta tilannetta ja antaa komentoja.

- Sudet on tällä alueella ringissä, passi on ympärillä ja viimenen mies vielä varmistaa suksilla, että ei oo luiskahtanut tuonne ison salon puolelle. Sitten koiramiehet lähtee kolmen koiran kanssa perrään, Turunen selostaa jahdin käytännön toteutusta.

Koirien käyttö on tullut myös suurpetojen metsästykseen. Normaalisti susien metsästystä on perusteltu juuri niiden koirille aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

- Toki siihen sisältyy riskejä, mutta koirat on saatava suden makuujäljelle. Siitä sudelle aiheutetaan pakoreaktio ja samalla pelko leimautuu sekä ihmiseen että koiraan. Siinä on oltava järki mukana. 

Hallinto-oikeuksilla kirjavia ratkaisuja

Kolmella lupa-alueella jahti ei päässyt edes alkuun kun hallinto-oikeudet mätkäisivät luonnonsuojelupiirien valitusten vuoksi susiluville täytäntöönpanokiellon. Osa taas pyysi lausuntoja paikallisilta riistakeskuksilta ja antoi jahdin jatkua.

Tilanne on hyvin epäoikeudenmukainen eri metsästäjiä kohtaan ja samalla ja erikoista hallintoa.

- Luvat perustuvat kannanhoitosuunnitelmaan eikä niistä löydy heikkoa kohtaa. Meidän on hyvin helppo perustella ne päätökset niin, että nuo valitukset kyllä kaatuvat, huomauttaa riistapäällikkö Juha Kuittinen Suomen Riistakeskuksesta.

Kuittisen mielestä on kohtuutonta, että koko metsästyksen saa jumiin valittamalla ja hallintokäytännöt vielä vaihtelevat alueittain.

- Luvat ovat voimassa vain kolme viikkoa ja aika juoksee koko ajan. Jos oikeudessa sitten todetaan, että valitukset olivat täytäntöönpanokiellosta huolimatta virheellisiä, niin monille metsästäjille jää kovin vähän metsästysaikaa jäljelle, Kuittinen harmiottelee.

Metsästäjät kokevatkin valitukset silkkana kiusantekona. Ari Turunen on käärmeissään myös viranomaisten menettelystä.

- Valittaminen ja lupien täytäntöönpanokielto eivät aja suden asiaa. Se kääntyy taas suurpetopolitiikkaan ja sutta itseään vastaan.

Luonnonsuojelupiirit perustelivat valituksiaan sillä, että luvat on myönnetty hätäisesti nopealla aikataululla. 

Poliisin toiminta ihmetytti

Ilomantsissa oli maanantaina liikkeellä myös poikkeuksellisen paljon virkavaltaa, poliiseja ja rajavartijoita. MTV Uutisetkin törmäsi samalla hiljaisella tieosuudella Värtsilästä Ilomantsiin peräti kahteen poliisipartioon vajaan kymmenen kilometrin matkalla.

- Jos joku mummo tarvitsee apua, ei poliiseja näy, tuhahti paikallinen mies metsästysmajalla.

Metsästäjät ihmettelivät myös poliisien toimintatapaa. Esimerkiksi Turusen jahtiporukka pysäytettiin pitkäksi jonoksi tien risteykseen paperien ja aseiden tarkistusta varten juuri kun maastosta oli saatu uusi tieto susista ja oltiin siirtymässä passiin.

- Olisivat tulleet tuonne majalle niin olisi ollut kaikilla aikaa papereiden tarkistamiseen. Nyt kytättiin puolen kilometrin päässä ja viivytettiin jahtia.

Ylikomisario: Olen pahoillani

Eräyhdyshenkilönä toimiva ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisilaitokselta selitti valvontaa MTV Uutisille puhelimitse. Pohjolaisen mukaan tarkoitus oli turvata laillista metsästystä.

- Kysymys ei missään tapauksessa ole epäluottamuksesta. Olen pahoillani jos sellainen vaikutelma on syntynyt. Valvonnan tavoitteena oli varmistaa, että susijahti sujuu lakien mukaan ja toisaalta estää laillisen jahdin häiritseminen, Pohjolainen tarkentaa.

Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Markku Kejonen oli pettynyt poliisin toimintaan maastossa.

- Erikoista. Toiminta oli ohjeistettu niin, että metsästäjät turhautuvat tällaisesta laillisessa jahdissa, Kejonen pyöritteli päätään.

Pohjolainen hämmästeli itsekin MTV uutisille tietoa, että papereita ja aseita oli syynätty.

- Ei sellaiseen olisi tarvetta ollut. En tiedä tarkkaan miten valvonta oli suunniteltu, mutta resursseja siihen oli kyllä varattu.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa