Suunto Spartan voittaa kauneuskilpailun, mutta sykeominaisuuden puute häiritsee

Julkaistu 02.11.2016 20:52
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Suunto Spartan on suomalaisvalmistajan uusin sporttikello, joka korvaa aikaisemman Ambit-malliston. Spartan kilpailee markkinoilla kotimaisen Polarin lisäksi muun muassa Garminin ja TomTomin sporttikellojen kanssa.

Suunnon kellojen yksi suurimmista puutteista on ollut värillisen kosketusnäytön puute, mutta Spartan korjaa tämän ongelman.

Tykkäsimme

  • Muotoilu
  • Akun kesto
  • Värinäyttö

Emme tykänneet

  • Kellon näkymien personoinnin puutteet
  • Ei rannesykkeen mittausta

Yksi merkittävä puute kelloon kuitenkin jäi. Se ei nimittäin edelleenkään mittaa sykettä ranteesta. Suunnon mukaan ennen joulua markkinoille tulee versio, joka on varustettu optisella sykkeenmittauksella. Tästä ominaisuudesta kiinnostuneen ei kannata vielä tässä vaiheessa ostaa Spartania. Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto on siis sykevyön käyttäminen.

Suunto on onnistunut erinomaisesti Spartanin muotoilussa. Kello on kiistatta yksi markkinoiden tyylikkäimmistä kuntoiluun käytettävistä rannetietokoneista. Se on kuin toiselta planeetalta Polarin uutuusmallin M600:n kanssa. Siinä missä Polarin kello näyttää mustalta möhkäleeltä, Suuntoa voi sanoa kauniiksi ja naisenkin ranteeseen sopivaksi.

Toisin kuin Polar, Suunto ei ole lähtenyt kilpailemaan samoista ostajista älykellojen kanssa. Spartan on ennen kaikkea urheilukello, vaikka se välittääkin ilmoituksia älypuhelimesta kellon näytölle. Kompromissi on käyttäjän kannalta hyvä, sillä Spartanin akussa riittää virtaa yli viikoksi, vaikka sitä käytettäisiin päivittäin kuntoilusuoritusten mittaamiseen. Spartan tukee iPhonen lisäksi Andrtoid-puhelimia.

Spartanin käyttöliittymä ei aukea aivan heti. Kellon sivulla on kolme painiketta, joista pääsee käsiksi toimintoihin kuten harjoituksen valintaan. Osa toiminnoista edellyttää painikkeiden pitkää painamista kuten keskimmäisen painikkeen kohdalla. Se vie valikossa takaisin pitkällä painalluksella.

Movescount loistaa reitin suunnittelussa

Spartanin kanssa käytetään Suunnon omaa Movescount -sovellusta, joka pitää kirjaa harjoituksista. Sovellus on hämmästyttävän yksinkertainen, sillä sen kautta ei voi seurata päivittäistä aktiivisuutta kuten askelten määrää. Movessount soveltuu sen sijaan erinomaisesti juoksu- tai pyörälenkin reitin suunnitteluun. Palvelussa käyttäjä voi tuoda reitin gps-tiedostona tai luoda uuden yhdistelemällä sijaintipisteitä toisiinsa. Käyttäjä voi valita myös muiden suosimia, valmiiksi tehtyjä reittejä.

Suunto Spartan on ennen kaikkea kuntoilijan kello: tarjolla on 80 esiasennettua lajia. Siksi on erikoista, että Suunto on jättänyt Spartanista pois Ambitissa olleen ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä pystyi itse valitsemaan mitä tietoja kellon näytöllä esitetään esimerkiksi juoksulenkin aikana. Spartanissa käyttäjä joutuu tyytymään etukäteen valittuihin tietoihin, joita ei voi muuttaa. Suunto on ilmeisesti tuomassa lähiaikoina päivityksen, joka mahdollistaa tietonäkymien muuttamisen.

Harjoituksen jälkeen Movescount tarjoaa kattavan infopaketin, joka sisältää harjoituksen keston lisäksi muun muassa korkeusbarometrin tiedot, palautumisajan harjoituksesta, nopeustiedot, kuljetun korkeuseron ja treenin aikaisen lämpötilan.

Suunto Spartan Sportin suositushinta on 499 euroa ilman Suunto Smart Sensoria ja 549 euroa sykeanturin kanssa. Markkinoilla on tarjolla selvästi halvempiakin urheilukelloja, jotka mittaavat sykkeen ranteesta. Suunnon vahvuutena on muotoilu ja toimiva harjoitusreitin suunnitteluominaisuus Movescount-verkkopalvelussa.

Tuoreimmat aiheesta

Digi