Suuri koronavirustutkimus julki Kiinassa: Yli 72 000 potilaan tiedot analysoitiin – osalle potilaista tauti huomattavasti vaarallisempi

5:35imgNämä tekijät altistavat koronavirukselle eniten.MTV Uutiset
Julkaistu 18.02.2020 15:34

Salla Laurila

Kiina julkaisi uuden tutkimuksen koronaviruksesta. Kyseessä on suurin tutkimus, jota taudista on tehty sen puhkeamisen jälkeen.

Tuore kiinalaisviranomaisten tutkimus taudista on suurin tähän asti julkaistu koronavirustutkimus. Tutkimus tarkasteli kaikkiaan 72 314 koronavirustapausta Kiinassa. Aineistoon kuului varmistettuja, epäiltyjä ja oireettomia koronavirustapauksia. Näistä 44 672 oli varmistettuja koronavirustapauksia.

Tauti on vaarallinen iäkkäille

Tutkimusaineiston perusteella tehtiin johtopäätöksiä taudin vaarallisuudesta. Tutkimuksen perusteella 80,9 prosenttia tartunnoista on lieväksi luokiteltuja. 13,8% luokiteltiin vakaviksi ja 4,7% kriittisiksi.

Tutkimustiedon perusteella koronavirus on kaikkein vaarallisin vanhemmalle väestölle. Kuolleisuus oli kaikkein korkein, 14,8 prosenttia, 80-vuotiailla ja vanhemmilla.

Koronavirukseen kuolleet KiinassaMTV Uutiset

Alle 39-vuotiaiden ryhmästä kuolleisuus oli 0,2 prosenttia. Siitä vanhemmilla ikäryhmillä kuolleisuus kasvoi vaiheittain: 40-vuotiaiden ryhmässä osuus on 0,4%, 50-vuotiaissa 1,3%, 60-vuotiaiden ryhmässä 3,6% ja 70-vuotiaiden ikäryhmässä 8%.

Lue myös: Karu tilasto: jopa 10 prosenttia koko maailman väestöstä on jonkin tasoisessa karanteenissa koronaviruksen vuoksi – näissä paikoissa ihmisiä on suljettu karanteeniin

Pienillä lapsilla, yhdeksänvuotiailla ja nuoremmilla, kuolemantapauksia ei ollut yhtäkään.

Sydän- ja verisuonitaudit heikentävät

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös kuolleiden sukupuolta ja sairauksia, jotka heikensivät sairastuneiden ennustetta. Sukupuolen perusteella miehet (2,8%) kuolevat tautiin naisia (1,7%) todennäköisemmin.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat suurin riski koronaviruspotilaalle tutkimuksen perusteella. Sen lisäksi diabetes, krooninen hengityselinsairaus ja kohonnut verenpaine tekivät taudista vaarallisemman.

Lue myös: Kuka tartutti 60-vuotiaaseen taksikuskiin koronaviruksen? Mies menehtyi ja Taiwanissa ryhdytään todelliseen ajojahtiin digitaalisin keinoin

Tutkimuksessa avattiin myös sairastuneen terveydenhoitohenkilökunnan määrää: kaikkiaan 3019 hoitohenkilökunnan jäsentä sairastui itse tautiin. Heistä seitsemän on kuollut sairauteen.

Sairaaloissa työskentelevät olevat olleet tartuntariskissä etenkin koronavirusepidemian ensimmäisinä viikkoina.

Rajut toimet auttavat

Tutkimus antoi myös osviittaa siitä, miten tauti kehittyy tulevaisuudessa. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota siihen, että koronavirustapausten määrä kasvoi 23.–26. tammikuuta ja kääntyi laskuun 11. helmikuuta.

Tämän uskotaan selittyvän viruksen leviämisen estämiseksi tehdyillä toimilla. Kiinassa kokonaisia kaupunkeja on eristetty ja kansalaisia on pyritty informoimaan käsihygieniasta, hengityssuojien käytöstä ja hoitoon hakeutumisesta.

Kun suuri määrä maan kansalaisia palaa pitkiltä lomilta, tautitapauksissa voidaan nähdä toinen piikki.

Kiinassa nyt 72 438 henkilöä on saanut koronavirustartunnan ja tauti on vaatinut 1 868 ihmisen hengen. Kuolleiden joukossa on myös Wuhanin sairaalan johtaja Liu Zhiming

Lue myös: Wuhanin sairaalan johtaja kuoli koronavirukseen – ranskalaisministeri varoittaa pandemian riskistä

Koronavirus lukuina: Katso tästä kuolonuhrit, tartuntamäärät ja levinneisyys

Tutkimuksesta uutisoivat BBC ja Straits Times.

Koronavirusepidemia tyhjensi miljoonakaupunki Shanghain kadut.

1:28img

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus