Potilasaineistot: Korona suurempi riski miehille kuin naisille – näin ilmiötä selitetään

Kasvava aineisto koronaviruksen uhreista osoittaa, että miehet sairastuvat naisia useammin viruksen aiheuttaman COVID-19-taudin vakavampaan muotoon ja myös kuolevat siihen todennäköisemmin. Asiasta uutisoi muiden muassa The Washington Post.

Koronavirus kurittaa Espanjaa, jossa tartunnan on saanut tätä kirjoittaessa tiettävästi yli 56 000 ihmistä, joista yli 4000 on kuollut.

Kasvavasta potilasaineistosta käy ilmi, että miehillä ja erityisesti vanhemmilla miehillä on suurempi riski sairastua COVID-19-taudin vakavampaan muotoon kuin naisilla. Miehet sairastuvat koronatartunnan seurauksena keuhkokuumeeseen, joutuvat tehohoitoon ja myös kuolevat tautiin useammin kuin naiset.

Naiset kuitenkin saavat koronavirustartunnan käytännössä yhtä herkästi kuin miehet.

Ilmiö havaittu muissakin maissa

Yli 20 600 espanjalaispotilaan aineistoon perustuvassa analyysissä vakavaan keuhkokuumeeseen sairastuneista koronapotilaista 60 prosenttia oli miehiä. Miehet vastasivat 59 prosentista sairaalahoitoon joutuneista ja 72 prosentista tehohoitoa vaativista koronapotilaista. COVID-19-tautiin kuolleista 65 prosenttia oli miehiä.

Myös Italiasta, Kiinasta, Ranskasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista saadut potilastiedot vahvistavat näkemystä, jonka mukaan iäkkäiden ihmisten sijaan koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat tarkemmin ottaen iäkkäät miehet, joilla on perussairaus, kuten sydän- ja verisuonitauti tai diabetes.

Monta teoriaa ilmiön takana

Maasta riippumatta koronavirus näyttää siis olevan vaarallisempi miehille kuin naisille. Mutta miksi?

Yksi selitys sukupuolittuneelle kuritukselle on tupakointi. Yleensä miehet tupakoivat naisia useammin, ja tupakoinnin tiedetään sekä altistavan koronatartunnalle että pahentavan COVID-19-taudin oireita. Espanjassa ja Italiassa sukupuolten välillä ei kuitenkaan ole suurta eroa tupakoinnissa toisin kuin esimerkiksi Kiinassa. 

Toinen mahdollinen syy ilmiölle on biologia. Naisella on kaksi X-kromosomia, miehellä yksi. Ylimääräinen X-kromosomi vaikuttaa immuunivasteeseen. Sama vaikutus on havaittu mahdollisesti olevan myös sukupuolihormoni estrogeenilla.

Myös sukupuoleen liitetyillä käyttäytymismalleilla lienee vaikutusta sairastumisriskiin. Tyypillisesti miesten ajatellaan huolehtivan käsihygieniastaan naisia heikommin ja olevan vähemmän halukkaita menemään lääkäriin.

Espanjalaisilla miehillä on naisia useammin myös COVID-19-sairauden taudinkuvaa pahentavia perussairauksia, kuten keuhkoahtaumatautia, korkeaa verenpainetta ja diabetesta.

Vielä ilmiön syytä kuitenkin vain arvuutellaan. Lopullinen vastausta odotellessa on syytä suojella itseään, läheisiään ja riskiryhmäläisillä huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä sosiaalisia kontakteja.

Lue myös:

    Uusimmat