Karu tilasto: jopa 10 prosenttia koko maailman väestöstä on karanteenissa koronaviruksen vuoksi – näissä paikoissa ihmisiä on suljettu eristyksiin

Koronavirus jyllää maailmalla edelleen ja tällä hetkellä tartunnan saaneita on tilastoitu liki 72 000. New York Timesin mukaan jopa 10 prosenttia koko maailman väestöstä on jonkin tasoisessa karanteenissa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Helsingin Sanomat.

Kiinassa Hubein maakunnassa useita suuria kaupunkeja on suljettu kokonaan. Lisäksi muualla maailmassa on toteutettu pienempiä karanteeneja, kuten Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Joissain kaupungeissa esimerkiksi julkinen liikenne ei toimi, eikä ulkona saa juuri liikkua, kun taas osassa karanteeneja on eristetty vain pieni joukko ihmisiä.

Miksi karanteenissa ollaan noin pari viikkoa?

Koronaviruksen itämisajan on arvioitu olevan noin seitsemän päivää, mutta jossain tapauksissa se on ollut pidempi. HUS:in infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan tartunta oli todettu myös 24 päivän itämisajan jälkeen.

Järvinen kertoi myös, että esimerkiksi Japanin laivalla, Diamond Princessillä, laskenta voi tavallaan alkaa uudestaan, aina kun uusi tartunta todetaan.

Karanteeneilla pyritään estämään viruksen leviämistä, mutta minkäänlaista kansainvälistä terveysohjeistusta karanteeneista ei ole julkaistu esimerkiksi WHO:n osalta.

Järvinen arvioi, että Kiinassa kyseessä on ennemminkin poliittisista päätöksistä. Näin toimittiin myös 2000-luvun alun sars-epidemian suhteen.

Koronavirus on lisännyt kiinalaista valvontaa

Koronavirus on vaikeuttanut monien ihmisten elämää ympäri maailmaa. Lentoja on peruttu ja karanteenissa olevat ihmiset eivät välttämättä pääse palaamaan esimerkiksi töihin. Suurin vaikutus on kuitenkin Manner-Kiinassa, jossa noin 760 miljoonan ihmisen liikkumista on rajoitettu. Tämä tarkoittaa noin puolta koko maan kansalaisista.

Karanteenialueita valvovat niin sanotut naapuripartiot. Näitä naapurivalvojia on monta sataa tuhatta, esimerkiksi pelkästään Hubein maakunnassa 330 000.

Naapuripartioiden lisäksi apuna käytetään mobiilisovelluksia. Joissain kaupungeissa ihmiset voivat skannata QR-koodin, jotta viranomaiset saavat tietoa siitä, missä he liikkuvat.

Moni kiinalainen joutuu työskentelemään etänä karanteenien vuoksi. Myös työntekoa valvotaan melko tiukasti, sillä osa työnantajista on pyytänyt työntekijöitä lähettämään selfien puolen tunnin välein.

Katso lisää karanteenien vaikutuksista ylläolevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat