"Skitsofreeninen tilanne" – Suomen olympiaromahduksesta kovia puheenvuoroja

Jan Vapaavuori MTV Urheilulle Suomen epäonnistumisesta Pariisista – "Olen todella pettynyt" 4:41
Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori tiivisti Pariisin olympialaiset MTV Urheilun haastattelussa.

Suomen Olympiakomitean jo 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä käynnistämä huippu-urheilun muutosprosessi on epäonnistunut, myöntää puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Olympiakomitea ruoti sunnuntaina Pariisin olympialaisten päätöspäivänä syitä sille, miksi Suomi jäi ensimmäistä kertaa historiassaan tyystin ilman mitalia kesäolympialaisista.

Tiedotustilaisuudessa sekä puheenjohtaja Jan Vapaavuori että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen käyttivät varsin painokkaat puheenvuorot siitä, mitä Suomessa jatkossa halutaan huippu-urheilulta ja mitä sen menestyksen eteen ollaan valmiita tekemään.

– Meidän pitää päättää, että haluammeko me menestyä huippu-urheilussa, Vapaavuori totesi.

– Tämä voi tuntua hölmöltä kysymykseltä, mutta meillä on vähän skitsofreeninen tilanne ollut Suomessa varsin pitkään – eli samaan aikaan olemme urheilu- tai menestyshullu kansa ja me haluamme mitaleita, ja samaan aikaan ei oikein haluta panostaa huippu-urheiluun.

Vapaavuori nosti valtiolta tulevien resurssien ohella esiin yksityisen sektorin, jonka heikko osallistuminen suomalaisen huippu-urheilun tukemiseen on hänen mukaansa ratkaiseva ero muiden Pohjoismaiden satsauksiin nähden.

Samalla Vapaavuori nosti esiin välittömän tarpeen Olympiakomiteassa tehdyn strategisen ja operatiivisen työn uudelleenarvioinnista.

– Ensimmäisessä vaiheessa on varmasti asiallista pyytää huippu-urheiluyksiköltä, jolle kymmenkunta vuotta sitten luotiin hyvin itsenäinen rooli, käsityksensä ja analyysinsa siitä, että missä ollaan, mikä meni pieleen ja mitä pitää muuttaa, Vapaavuori totesi.

Huippu-urheiluun enemmän panostusta?

Huippu-urheiluyksikön johtajana Mika Lehtimäen irtisanoutumisesta, vuodesta 2022 lähtien toiminut entinen huippuhiihtäjä Matti Heikkinen näkee Pariisin epäonnistumisen sopivaksi paikaksi käydä läpi kaikki huippu-urheilun edellytykset yhdellä kertaa.

– Huippu-urheilu on raakaa ja rehellistä. Tulosta ei missään tilanteessa kannata selittää. Se ei sillä parane, Heikkinen sanoi suoraan Parisiin tuloksesta.

– Kansainvälinen vaatimustaso huippu-urheilussa on tullut varmasti kaikille selväksi. Täällä on nähty maailmanennätyksiä, olympiaennätyksiä ja todella kovia suorituksia. Ja jos se siihen haluamme vastata, meidän täytyy ymmärtää, mitä kansainvälinen huippu-urheilu tänä päivänä edellyttää, hän jatkoi.

Heikkisen mukaan Suomessa kyseenalaistetaan liikaa huippu-urheiluun panostamista. Samalla hän nostaa esiin Olympiakomitean toisen tehtävän, yhteiskunnan liikuttamisen. Nämä kaksi painopistettä eivät saisi astua toistensa varpaille.

– Tämä antaa momenttumia sille, että ruuvia voidaan tietyllä tapaa kiristää, Heikkinen vihjaa tarpeesta aloittaa huippu-urheilun määrätietoisempi tukeminen.

– Siksi nostin esiin asenneilmapiirin muutoksen, että täytyy rohkeasti puhua siitä, että on hyväksyttävää tavoitella sitä, Heikkinen sanoo kansainväliseen menestykseen tähtäävästä huippu-urheilusta.

Omaa jatkoaan tehtävässään ei Heikkinen lähde arvioimaan.

– Tämä tehtävä on lainassa, ja ollaan puolivälin krouvissa, hän vastasi neljävuotisesta kaudestaan.

– Tässä työssä minulla on aitiopaikka lähteä johtamaan kokonaisuutta siihen suuntaan kuin syksyllä päätetään.

Lue myös:

    Uusimmat