Suomalaisten osakesuosiossa olevien pörssiyhtiöiden tuloksissa näkyy alavirettä, mutta myös kannustavia merkkejä

Finnairin lentokone.
Lentoyhtiö Finnairin matkustajamäärät kasvoivat, mutta tulos heikkeni, kun lentolippujen hinnat laskivat.IMAGO/Olaf Schuelke/ All Over Press
Julkaistu 02.11.2024 12:53
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Tällä viikolla julkistettiin useita suurten pörssiyritysten tulostietoja heinä-syyskuulta. Monen yhtiön tuloskunto oli hieman alavireinen odotuksiin nähden, mutta myös tulosparannuksia tuli.

Tulosjulkistajia olivat muun muassa UPM, Wärtsilä, Fortum, Finnair ja Nokian Renkaat. Kaikki nämä yhtiöt ovat suomalaisten piensijoittajien suosiossa.

Metsäyhtiö UPM-Kymmene paransi tulostaan viime vuoteen verrattuna roimasti heinä-syyskuussa. Liikevoitto nousi 32 prosenttia ja oli 291 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 2 prosenttia ja oli hieman yli 2,5 miljardia euroa.

10:14img

Katso myös: Suomen talouden näkymät nyt ja tulevaisuudessa.

– Tulosparannukseen vaikutti merkittävästi täydessä tuotannossa ollut UPM Paso de los Torosin sellutehdas. Vaikka tulos nousi selvästi, se jäi ennakoitua pienemmäksi, sillä tuotteidemme markkinakysyntä hidastui rohkaisevan alkuvuoden jälkeen, UPM:n toimitusjohtaja Massimo Reynaudo kertoo tulosraportissa.

UPM:n tulosta painaa muun muassa puun noussut hinta Suomessa.

– Suomessa puukustannukset ovat nousseet kestämättömälle tasolle. Katteiden turvaamiseksi rajoitimme selluntuotantoa kahdella tehtaalla syyskuussa ja lokakuun alussa. Olemme sen jälkeen aloittaneet neuvottelut tehostamistoimista yhtiön sellu-, metsä- ja sahaliiketoiminnoissa Suomessa, Reynaudo jatkaa.

Myös Wärtsilä paransi 

Teknologiayhtiö Wärtsilä paransi tulostaan niin ikään heinä-syyskuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Wärtsilän liiketulos kasvoi 41 prosenttia 177 miljoonaan euroon. Liikevaihto kasvoi 18 prosenttia 1,7 miljardiin euroon.

– Uusiutuvan energian kasvun tueksi tarvitaan yhä enemmän säätövoimaa, mikä on lisännyt moottorivoimalaitosten kysyntää viime vuodesta, Wärtsilän toimitusjohtaja Håkan Agnevall toteaa tulosraportissa

Sähköverkon tasapainottamiseen soveltuvilla Wärtsilän moottoreilla asiakkaat voivat varmistaa vakaan ja luotettavan energiantuotannon tavoitellessaan hiilineutraaliutta.

Wärtsilän uudet tilaukset kasvoivat yhdellä prosentilla, mikä oli pettymys suurempaa kasvua odottaneille markkinoille. Wärtsilän osakekurssi oli tiistaina iltapäivällä noin 13 prosentin laskussa.

Finnair kasvatti matkustajamäärää

Lentoyhtiö Finnairin matkustajamäärät kasvoivat, mutta tulos heikkeni, kun lentolippujen hinnat laskivat. Lippujen hintojen ei odoteta enää halpenevan.

– Lentolippujen hinnat määräytyvät markkinoilla, mutta näimme viime vuonna ensimmäisten, hyvin vahvojen kolmen vuosineljänneksen jälkeen, että tilanne alkoi normalisoitumaan neljännellä vuosineljännekselle. Tämän takia emme odota suurta laskua verrattuna viime vuoden vuosineljännekseen, Finnairin toimitusjohtaja Turkka Kuusisto sanoo.

Finnairin matkustajamäärä kasvoi 9,4 prosenttia 3,2 miljoonaan matkustajaan heinä-syskuussa. Liiketulos oli 71,5 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 94,3 miljoonaa euroa.

Fortumilta odotettu tulos

Energiayhtiö Fortumin tulos heikkeni muun muassa matalamman sähkön hinnan ja viime vuotta heikompien volyymien takia.

Liikevoitto oli 158 miljoonaa euroa heinä-syyskuussa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 226 miljoonaa euroa.

– Kolmas vuosineljännes on tyypillisesti kausiluonteisesti heikompi neljännes, koska sähkön hinnat ja volyymit ovat alhaisempia. Heinä- ja elokuussa suuri sademäärä, ydinvoiman hyvä saatavuus sekä lisääntyvä tuuli- ja aurinkovoimatuotanto painoivat pohjoismaisia spot-hintoja,  Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo tulosraportissa.

– Syyskuussa hintoja nostivat kuivemmat olosuhteet ja ydinvoimahuollot, jotka johtuivat sekä suunnitellusta kunnossapidosta että odottamattomista teknisistä ongelmista.

Nokian Renkaiden liikevoitto oli 30,4 miljoonaa euroa heinä-syyskuussa, mikä oli reilusti enemmän kuin viime vuonna, jolloin voitto oli 19,6 miljoonaa euroa.

Liikevaihto nousi yli 13 prosenttia 313,6 miljoonaan euroon.

– Heinä-syyskuussa 2024 liikevaihto kasvoi selvästi ja markkinaosuutemme nousi. Tämä on vahva signaali siitä, että asiakkaat valitsevat edelleen Nokian Renkaat nyt, kun henkilöautorenkaidemme saatavuus on parempi Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa, Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio sanoo tulosraportissa.

Lue myös: Hintojen nousu hidastui Suomessa syyskuussa

Korkojen reipas lasku voi tuoda kotitalouksille miljardeja euroja lisää kulutusvaraa

700 työtä ja rahaa tuovaa hanketta on putkessa, mutta osa kuolee matkalla – vihreällä siirtymällä miljardivaikutukset

Suomalaisten sijoitusinto kasvaa: Lähes kaksi miljoonaa omistaa pörssiosakkeita tai sijoitusrahastoja

Danske Bank: Suomen taloudessa useita valopilkkuja

Tuoreimmat aiheesta

Talous