Suurin ennakkoon ilmoitettu vaalibudjetti on 145 000 euroa – tällaisia summia ehdokkailla on

Eurovaaliehdokkaat ovat jättäneet vaalibudjettiensa ennakkoilmoituksia vaihtelevalla innolla. Monet kärkiehdokkaista eivät ole vielä tehneet vapaaehtoista ennakkoilmoitusta.

Eurovaalien vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen tehneistä ehdokkaista suurimmalla kampanjabudjetilla on liikkeellä kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla, joka on ilmoittanut kampanjabudjetikseen 144 700 euroa.

Toiseksi suurin budjetti on ennakkoilmoitusten perusteella SDP:n europarlamentaarikolla Eero Heinäluomalla, joka kertoo lähteneensä vaaleihin 126 300 euron vaalibudjetilla.

Kolmanneksi suurimmalla vaalibudjetilla vaaleihin on ennakkoilmoitusten perusteella lähtenyt keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen, jonka budjetti on ilmoituksen mukaan 101 600 euron suuruinen.

Tänään on europarlamenttivaalien vaalirahoituksen ennakkoilmoitusten viimeinen jättöpäivä.

Monien ilmoitukset puuttuvat vielä

Ehdokkaat ovat jättäneet ennakkoilmoituksia vaihtelevalla innolla. 

Keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kaikki ehdokkaat olivat jättäneet lauantaihin mennessä ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan, kun taas kokoomuksen 20 ehdokkaasta vain neljä oli jättänyt ilmoituksen.

Perussuomalaisten, SDP:n ja kristillisdemokraattien ehdokkaista yli puolet oli jättänyt ennakkoilmoituksen, kun taas RKP:n ehdokkaista yksikään ei ollut jättänyt ennakkoilmoitusta.

Näin eurovaaliehdokkaat vastasivat MTV:n Minitentissä 2:46
Eurovaaliehdokkaat yllätettiin ranskan kielitestillä. Näin EU-tietovisa luonnistui eurovaaliehdokkailta.

Kokoomuksen kärkiehdokkailta ei vielä ilmoituksia

Vaalirahoitustietojen täydentyessä saattaa hyvinkin käydä ilmi Aura Sallan budjettia suurempia vaalibudjetteja, sillä esimerkiksi kokoomuksen istuvat europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen eivät olleet lauantaihin mennessä tehneet ennakkoilmoitusta vaalibudjeteistaan.

Myöskään kokoomuksen kärkiehdokkaisiin lukeutuvat Mika Aaltola, Susanne Päivärinta ja Pekka Toveri eivät olleet tehneet lauantaihin mennessä ennakkoilmoitusta.

Samoin ennakkoilmoitus puuttui perussuomalaisten kärkiehdokkaisiin lukeutuvalta Mauri Peltokankaalta ja SDP:n kärkiehdokkaisiin kuuluvilta Maria Guzeninalta ja Ville Meriseltä.

Vaalirahoituksen ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen, ja sen voi tehdä vaalipäivää edeltävään päivään saakka.

Ennakkoilmoitusten tarpeellisuutta on perusteltu sillä, että äänestäjillä tulisi olla käytettävissään tietoa ehdokkaiden vaalirahoituksesta jo silloin, kun he tekevät äänestyspäätöstä.

Lue myös:

    Uusimmat