Perussuomalaisten nuorten ex-varapuheenjohtaja tuomittiin sakkoihin vastaan tällaisesta tviitistä

Entinen perussuomalainen nuori Toni Jalonen on tuomittu Satakunnan käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toni Jalonen, 33, julkaisi vuonna 2019 tviitin perussuomalaisten nuorten Twitter-tilillä ollessaan perussuomalaisten nuorten 3. varapuheenjohtaja. 

Tviitissä mainostettiin eurovaaleja ja siinä oli kuva, jossa on tummaihoinen perhe ja kehotus äänestää kevään 2019 eurovaaleissa. 

Kuvan yhteydessä Jalonen kirjoitti "Äänestä perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näytä tältä". Tviitti oli lopulta poistettu Twitteristä.

"Jalonen julkaisi tviitin poliitikon roolissa"

Tänään maanantaina antamassaan tuomiossa käräjäoikeus katsoi, että Jalonen oli julkaissut tviitin poliitikon roolissa ja että kirjoituksessa oli selvästi ollut kyse poliittisesta puheesta ja toiminnasta. 

Käräjäoikeuden mukaan viestin julkaisusta ei kuitenkaan voinut tehdä sellaista johtopäätöstä, että eurovaaleissa äänestäminen olisi ollut pääasiallinen sisältö.

– Kuva viittaa yksinomaan henkilöiden ihonväriin ja Jalosen saatteessa oleva kehotus äänestää, jotta "Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä" viittaa suoraan siihen, että Jalosen mukaan tummaihoisten ihonväri yksinään on sellainen negatiivinen ominaisuus, jonka perusteella heidän muuttamisensa ja asettumisensa Eurooppaan ja Suomeen tulee yleisesti estää, oikeus kirjoittaa tuomiossa.

Oikeus: Vihapuhe ei sananvapautta

Käräjäoikeuden mukaan Jalosella on poliitikkona ollut vastuu siitä, ettei hän omilla toimillaan levitä suvaitsemattomuutta tai lisää vihaa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan pelkän ihonvärin perusteella. 

Oikeus katsoi, että tviitti on omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa vihaa pelkästään kuvassa olevien ihonvärin perusteella.

– Jalosen julkaisussa käytetty ilmaisu voidaan siten ymmärtää vihapuhetta sisältäväksi lausumaksi, joka ei nauti sananvapauden suojaa, kirjoittaa oikeus.

Käräjäoikeuden mukaan Jalosen on täytynyt ymmärtää kirjoituksen olleen solvaava. Jalonen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 50 päiväsakkoon. Se tekee hänen tuloillaan 300 euroa.

STT kertoo sakkotuomion saaneen nimen, koska kyse on hänen toiminnastaan poliittisessa nuorisojärjestössä ja sosiaalisessa mediassa.

Lue myös:

    Uusimmat