Onko koronavirus menettänyt tehoaan tai tarttuuko se nyt huonommin kuin keväällä? Yksiselitteinen vastaus on ei.
Mikään ei kuitenkaan ole yksinkertaista.
Koronatestaaminen on moninkertaistunut viime keväästä, mutta todettujen tartuntojen määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa.
MTV Uutiset Livessä vieraillut Helsingin yliopiston evoluutiobiologi Tuomas Aivelo avaa syitä syksyn erilaisuudelle.
– Ei ole mitään näyttöä siitä, että koronavirus olisi muuttunut mitenkään dramaattisesti.
Tartuntamäärät ovat nousseet syksylläkin, mutta kevään tartunnat voidaan kertoa Aivelon mukaan noin viidellä, koska ihmisiä testattiin niin vähän.
Vakavamman tautimuodon vähäisyyden selittää se, että tartunnat leviävät nyt nuorempien keskuudessa.
Lue lisää: Koronavirukseen liittyy yhä rutkasti mysteereitä – virusasiantuntijat paljastavat MTV:lle, mitkä seikat askarruttavat tutkijoita eniten
Ihmiskontaktien välttäminen selkeintä
Kesän vähäiset tartunnat ovat johtuneet ihmisten käyttäytymisestä, eivätkä viruksen käyttäytymisestä. Kesämökit ja terassit ovat syksyn mittaan vaihtuneet ajan viettämiseen sisätiloissa.
– Kausittainen vaihtelu on hyvin tyypillistä hengitystieviruksille.
Aivelon mukaan paras ja selkein yksittäinen tapa vähentää viruksen leviämistä onkin ihmiskontaktien välttäminen. Tätä voi jokainen tehdä omalla kohdallaan.
– Esimerkiksi jokaisen, joka voi tehdä etätöitä, kannattaa niin tehdä, Aivelo selittää.
Suurin osa viruksen saaneista ei tartuta sitä eteenpäin. Aivelon mukaan "supertartunnat" ovat kuitenkin yleisiä. Virus leviää parhaiten ahtaissa sisätiloissa. Mikäli yksi tartunnan saanut henkilö viettää pitkän aikaa ahtaassa sisätilassa muiden ihmisten kanssa, voi moni muukin saada tartunnan tätä kautta.
– Se, mikä aiheuttaa viruksen nopean leviämisen on se, että tulee näitä superleviämisiä. Yksi ihminen voi tartuttaa viisikymmentä. Jos niihin päästäisiin iskemään, että sellaisia leviämisiä ei tapahtuisi, niin tilanne olisi huomattavasti parempi ja helpommin hallittavissa.
Aivelon mukaan ketään yksittäistä ihmistä ei voida syyttää tartunnoista. Ei kannata puhua supertartuttajista, vaan ennemmin supertartunnoista.
Talvi tulee olemaan vaikea
Aivelo ei usko, että siirtymää tavalliseen arkeen ei tapahdu. Ennemminkin voidaan puhua hitaasta liukumasta, joka toivottavasti alkaa rokotteen valmistumisesta.
Talvi ja kevättalvi tulevat olemaan vielä vaikeita.
– Samanlainen kesähelpotus toivottavasti myös ensi vuonna tulee. Samalla kun saadaan rokotteita jaettua enemmän ja enemmän, niin toivottavasti ensi syksy on jo sellainen, että emme kohtaa enää uutta aaltoa.
– Tämä tulee olemaan vaikea talvi, Aivelo tiivistää.
Pandemioita varmasti tulee vielä. Piruja ei silti kannata maalailla seinille, koska Aivelon mukaan tulevaisuuden pandemioiden vakavuutta on mahdotonta ennustaa.