Suurlähettiläs Mikko Hautala paljastaa, onko Kamala Harris vieraillut Suomen lähetystön saunassa

Suurlähettiläs uskoo Suomen ja Yhdysvaltojen välien pysyvän hyvinä vaalien voittajasta riippumatta.

Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala kertoo demokraattien todennäköisen presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin tuntevan Suomen asioita kohtuullisen hyvin. Hautala on tavannut Harrisin muutaman kerran.

– Ensimmäinen kerta oli Valkoisessa talossa ja toinen kerta oli hänen kotonaan. Itseasiassa se sijaitsee meidän suurlähetystöämme vastapäätä, Hautala kertoo puhelimitse Washingtonista.

– Hänhän myös piti yhteyttä silloiseen tasavallan presidentti Niinistöön ja tapasi muistaakseni myös pääministeri (Sanna) Marinin. Kyllä Suomen tilanne ja asia on tuttu, Hautala sanoo. 

– Hän edustaa vieläkin Bidenin hallintoa, eli meillä on hyvä lähtökohta hänen suhteensa. Tietysti olemme pitäneet hänen tiimiinsä hyvin yhteyttä näiden vuosien aikana.

Myös Trump tuttu

Joe Bidenin presidenttikaudella Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat menneet uudelle tasolle. Kumppaneista tuli liittolaisia.

Presidentti Bidenilla oli Suomen Nato-jäsenyyden toteutumisessa iso rooli.

– Täytyy korostaa sitä, että niin Suomen kuin Ruotsin Nato-jäsenyys Yhdysvalloissa oli hyvin laajasti tuettu molempien puolueiden kesken. Kyse ei ollut vain Bidenista ja hänen hallinnostaan, vaan kyllä myös republikaanit olivat hyvin selkeästi tämän hankkeen takana, Hautala toteaa.

Nato-jäsenyysprosessin aikana Hautala onnistuikin pääsemään Donald Trumpin puheille.

– Tavoitteeni oli varmistaa se, että myöskään siltä puolelta ei tule niin sanotusti ongelmia tai meidän jäsenyyshankettamme haittaavia toimia. 

Hautala ei tarkemmin kommentoi, onko keskusteluyhteys Trumpin kanssa yhä olemassa.

– En kommentoi näitä yksittäisiä kontakteja. Voin sanoa näin, että me pidämme tietysti tiiviisti yhteyttä molempiin poliittisiin puolueisiin.

Eroja suhtautumisessa Ukrainaan

Jos Donald Trump palaa presidentiksi, väheneekö tuki Ukrainalle? Trumpin varapresidenttiehdokas J.D. Vance vastustaa USA:n tukea Ukrainan sodalle ja uskoo, että sota loppuu neuvottelemalla.

– Sanoisin näin, että kannattaa nähdä puheet vaalifiltterin kautta, Hautala sanoo.

– Kumpi tahansa ehdokkaista voittaa, niin hehän joutuvat arvioimaan ensi vuoden tammikuussa sen tilanteen, mikä Ukrainassa on. Lähtökohtaeroja on, ja ne tulevat kampanjan aikana hyvin selväksi. Siitä ei ole epäilystäkään.

Vaalitulosta liian aikaista arvioida

Vaalien mahdollista tulosta Hautala ei halua vielä arvioida tarkemmin.

– Minusta kaikki on vielä mahdollista tässä vaalissa. Missään nimessä ei kannata keskellä kesää päätyä jonkinlaiseen varmaan johtopäätökseen.

Viimeistään syyskuussa tiedetään jo enemmän.

– Vasta sitten, kun ehdokasasetelma on selvä kaikilta osiltaan. Katsotaan myös millaisella mielellä yhdysvaltalaiset palaavat kesälomilta. Tällä hetkellä on aivan liian aikaista arvioida lopputulosta.

Helikopteri paljastaa Harrisin työajat

Jos Kamala Harris on naapuri, onko hän koskaan vieraillut Suomen suurlähetystön saunassa?

– Näin ei ole päässyt käymään. Näemme Kamala Harrisin lähinnä helikopterista. Kun hänen helikopterinsa tulee, se lentää kotimme yltä. 

Mikko Hautalan mukaan Suomen ja Yhdysvaltain suhde jatkuu vaalien jälkeenkin hyvänä. 

– Uskon, että meillä on kestävä suhde Yhdysvaltoihin riippumatta siitä, kuka marraskuun vaalit voittaa.

Lue myös:

    Uusimmat