Mikko Hautala kommentoi yhteydenpitoaan Donald Trumpiin: "Kyse ei ole poliittisesta sympatiseerauksesta"

Mikko Hautala vahvistaa Facebook-tilillään käyneensä Donald Trumpin kanssa ”joitakin puhelinkeskusteluita” Suomen Nato-hakemuksen tiimoilta.

Yhdysvaltalainen The New York Times kertoi lauantaina, että Suomen Washingtonin suurlähettiläs Mikko Hautala on ottanut suoraan yhteyttä Donald Trumpiin vakuuttaakseen Trumpin Suomen arvosta Natolle. Nyt Hautala kommentoi asiaa Facebook-tilillään.

– Trumpin kanssa olen käynyt joitakin puhelinkeskusteluita ennen muuta Nato-jäsenyyshankkeemme tiimoilta. Tavoitteena oli tuoda esille Suomen hakemuksen perustelut ja Suomen vahvuudet, Hautala kirjoittaa Facebookissa.

Yhdysvaltain entinen presidentti on tehnyt selväksi näkemyksensä siitä, että Naton vapaamatkustajat veisivät Yhdysvaltain resursseja.

Hän kertoo keskusteluiden taustalla olleen huoli siitä, että Trumpin ”kriittisestä asenteesta” olisi voinut olla negatiivisia seurauksia Suomen Nato-polulle. Hautalan mukaan riskinä oli, että Suomi joutuisi Yhdysvaltain sisäpoliittisten riitojen yhdeksi rintamaosuudeksi.

– Diplomatiaan kuuluu luottamuksellisuus eikä käytyjä keskusteluita sellaisenaan ole tapana avata. Ainakaan, jos halutaan jatkossakin pysyä väleissä. Tästä pidän itsekin kiinni. Totean kuitenkin, että Suomen näkemysten vastaanotto oli tässä yhteydessä asiallinen ja rakentava, Hautala kirjoittaa.

Suurlähetystö pitää yhteyttä Trumpin vaikutuspiiriin

Hautala kertoo, että Washingtonin suurlähetystö pitää jatkuvasti yhteyttä republikaaneihin, mikä koskee myös Trumpin lähellä olevia tahoja. 

– Kyse ei luonnollisestikaan ole mistään poliittisesta sympatiseerauksesta suuntaan tai toiseen tai jonkinlaisesta vaalituloksen ennakoinnista. Suomen intressien ajaminen yksinkertaisesti vaatii toimintaa niin hallinnon kuin opposition suuntaan. Ja edustajainhuoneessa republikaanit ovat enemmistössä eli ns. vallassa, Hautala jatkaa.

Lopuksi Hautala kannustaa kirjoituksessaan Suomea kehittämään suhteitaan Yhdysvaltain kanssa ja pitämään huolta ”vahvasta kansallisesta puolustuksesta ja puolustusteollisuudesta” aktiivisena Naton jäsenenä.

Lue myös:

    Uusimmat