Suurtapahtumien yleisörajoitukset päättyvät elokuussa, mutta karkeloihin jatkossakin tiukkoja rajauksia – Turussa istutaan tuoleissa ja desinfiointia valvoo oma pomo

2:08img
Festivaalien ja muiden suurtapahtumien rajoitukset poistuvat elokuun alussa, mutta määräykset turvaväleistä ja hygieniasta säilyvät – näin festivaalit aiotaan järjestää Turussa.
Julkaistu 19.07.2020 22:56
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Festivaalien yleisörajoitukset poistuvat elokuun alusta, mutta käytännössä järjestäjät rajoittavat yleisömääriä merkittävästi. Viranomaisten määräykset turvaväleistä ja hygieniasta säilyvät. Heti elokuun ensimmäisenä päivänä karkeloiva Aura Fest Turussa on palkannut oman desinfiointipomon.

Loppukesästä järjestetään useita festivaaleja suomipop-ohjelmistolla. Ulkomaiset artistit eivät matkusta ja suomalaiset tähdet kolkuttelevat jo festivaalien portteja.

– Monilta kotimaisilta artisteilta katosivat kesän keikat, joten melko helppo on nyt järjestellä ohjelmistoa nopeallakin aikataululla, kertoo Aura Festin johtaja, promoottori Tommi Mäki.

Hymyilevä mies kuljeskelee Kupittaan puistossa, johon nousee suosittu kaupunkifestivaali elokuun alkaessa. Puistoon otetaan 4000 ihmistä päivässä, puolet vähemmän kuin mahtuisi, mutta Mäki on silti helpottunut. Festivaali on jo liki loppuunmyyty.

Jokainen tanssii tuolillaan

Turussa päätettiin odottaa heinäkuun alkuun, kunnes tehtiin lopullinen päätös: peukalo ylöspäin!

– Pohjalainen rautahermo kesti,  naurahtaa Tommi Mäki. Rauhallinen ja odotteleva ratkaisu oli meille paras.

Festivaalipomo luettelee pitkän listan erikoistoimia, joilla halutaan luoda turvallinen ilmapiiri.

– Meillä on nyt piknik-festivaali. Yleisö istuu pöytien ääressä, eli jokaisella on oma tuoli. Olemme palkanneet desinfiointiasiantuntijan, jolla on oma työryhmä. He pitävät huolta pintojen puhtaudesta.

– Käsienpesupisteitä on viisinkertainen määrä normaaliin festariin verraten. Lisäksi jonoja ja ruuhkia torjutaan palvelupisteitä lisäämällä.

Kuka haluaisi koronalingon maineen?

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) tiedotuspäällikkö Johanna Koskela muistuttaa, että järjestäjien on lain mukaan noudatettava THL:n ja valtioneuvoston asettamia ohjeita, vaikka yleisörajoitukset poistuvat.

– Tärkeimpiä ovat nimenomaan turvaetäisyydet ja hygienia. Tartuntatautilaki sanelee tämän - kyse ei ole pelkästään suosituksista, huomauttaa Koskela.

Määräyksien noudattamista valvova AVI ei kuitenkinkaan lähetä tarkastajiaan kyttäämään. Koskela uskoo, että mainehaitta on riittävän hyvä paimensauva. Kuka haluaisi koronalingoksi? Festivaali voidaan toki keskeyttää, jos viranomaisen tietoon tulee, että elettäisiin kuin pellossa.

– Jos määräyksistä ei piitata ja joltain festivaaleilta lähtisi tauti leviämään, sehän olisi järjestäjälle katastrofi.

”Onneksi meihin luotetaan!

– Korostan nyt järjestäjien vastuuta ja jokaisen yksilön vastuuta. Me jokainen voimme toimia niin, että virus ei lähde uudelleen pahenemaan, ohjeistaa Koskela.

Aura Festin pomoa eivät viranomaisten kovistelut haittaa lainkaan.

– Minusta on hienoa, että meihin toimijoihin ja yleisöön luotetaan. Me suomalaiset olemme jo nyt osoittaneet vastuullisuutemme – ja teemme jatkossakin kaikkemme.

– Velvollisuudet pitää hoitaa hyvin ja pitää myös näyttää asiakkaille, että olemme tosissamme eli haluamme pitää festivaalin turvallisena, lupaa promoottori Tommi Mäki.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus