Suurten kaupunkien nuorista vain osalle tarjolla maksuton ehkäisy

kondomi
Shutterstock
Julkaistu 08.04.2018 03:00

MTV UUTISET – STT

Suurista kaupungeista vasta harva tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suositellut maksutonta ehkäisyä nuorille jo kymmenisen vuotta, mutta se on toteutettu vasta 10–20 kunnassa, arvioi THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Alle 20-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn tarjontaa on laajennettu tänä vuonna esimerkiksi Vantaalla ja Jyväskylässä. 20–25-vuotiaiden ikäryhmän puolestaan huomioi Helsinki, joka tarjoaa alle 25-vuotiaille vuoden maksuttoman ehkäisyn. Tässä ikäryhmässä abortteja tehdään eniten, joten perusteita maksuttomuuden ulottamiselle myös heihin olisi, sanoo Heino.

Heinon mukaan kuntien päätöksentekoa ohjaa usein säästöjen mahdollisuus. Tämä havaittiin esimerkiksi Jyväskylässä, jossa valtuusto päätti olla ulottamatta maksuttomuutta parikymppisiin.

– Siinä ikäryhmässä ehkäisyn tarpeen ja käytön tiedetään kasvavan merkittävästi, joten myös kustannus olisi kunnalle suurempi, kertoo neuvola-, koulu- ja opiskeluterveyspalvelujen palvelupäällikkö Paula Käyhkö Jyväskylästä.

Sote-uudistus saattaa tasavertaistaa

Oulussa, Turussa ja Tampereella kokonaan maksutonta ehkäisyä on viime vuosina käsitelty valtuustoissa, mutta sitä ei ole toteutettu. Turussa ja Oulussa tarjolla on ensimmäisen kolmen kuukauden e-pillerit ja ensimmäinen kierukka, mikä on Suomessa yleinen käytäntö.

Tampere tarjoaa ensimmäiset kuusi ehkäisykuukautta asukkailleen iästä riippumatta. Lisäksi pitkäaikaisen ehkäisyvälineen, esimerkiksi kierukan, saa synnytyksen tai raskauden keskeytyksen jälkeen, kertoo kouluterveydenhuollon ylilääkäri Tuire Sannisto.

Hänen mukaansa kuntien tilanteet ovat erilaisia ja selvitykset ehkäisyn tarpeesta kannattaa tehdä perusteellisesti. Se, että maksuton ehkäisy kohdistetaan ikäluokkien sijaan tietyille erityisryhmille, voi tuottaa Sanniston mukaan mielekkään lopputuloksen.

– Sote-uudistuksessa ja järjestämisvastuun siirtymisessä maakunnille voi olla se hyvä puoli, että palvelut tasavertaistuvat. Jokainen kunta ei joudu päättämään niistä erikseen, Sannisto sanoo.

Turussa maksutonta ehkäisyä selvitetään uudestaan tänä vuonna.

– Tuntumani on, että esillä ovat pelkkien eurojen sijaan myös elämänlaatuun liittyvät näkökulmat. Jokainen abortti on turha, sanoo Turun terveyspalvelujen palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa