Avaako vierailu suurvaltojen keskusteluyhteyden? – Blinken aloitti vierailunsa Kiinaan

1:55img
Millaista mahtiasemaa Kiina tavoittelee? Katso asiantuntijoiden arviot.
Julkaistu 18.06.2023 06:00

MTV UUTISET – STT

Vierailulta haetaan ennen kaikkea keskusteluyhteyttä suurvaltojen välille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on aloittanut vierailunsa Kiinassa. Hän saapui maahan varhain sunnuntaina Suomen aikaa.

Blinken osallistuu neuvotteluihin Pekingissä tänään ja huomenna. Hänen odotetaan tapaavan myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Blinkenin oli alun perin tarkoitus matkustaa Kiinaan helmikuussa. Visiitti kuitenkin peruttiin viime hetkellä, kun Yhdysvallat kertoi kiinalaisen vakoilupallon leijuneen ilmatilaansa.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen suhde on viime vuosina ollut jännitteinen. Suurvaltojen välejä ovat kiristäneet muun muassa Taiwanin tilanne, kauppasuhteet ja ihmisoikeuskysymykset.

Yhdysvaltain ulkoministeri vieraili Kiinassa viimeksi vajaat viisi vuotta sitten.

Lue myös: Vuosikymmenen Kiinaa hallinnut Xi pyrkii uudistamaan maailmaa – "Ytimessä kommunistisen puolueen selviytyminen"

Konfliktiin suistuminen halutaan välttää

Blinkenin vierailulta ei odoteta läpimurtoja tai muutoksia, sanoi Yhdysvaltain Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen asioiden apulaisulkoministeri Daniel Kritenbrink toimittajille tällä viikolla. Minimitavoitteena on Kritenbrinkin mukaan pienentää virhearvioiden riskiä ja välttää suistuminen konfliktiin.

Samansuuntaiset odotukset ovat myös STT:n haastattelemilla asiantuntijoilla, tutkimusprofessori Mikael Mattlinilla Ulkopoliittisesta instituutista (Upi) sekä Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Matti Purasella.

–  Varmaan lopputulos on se, että molemmat toteavat, että käytiin rehellisiä keskusteluja ja siinä kaikki, Puranen sanoi STT:lle aiemmin tällä viikolla.

Maiden ulkoministerit keskustelivat puhelimessa aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvallat kertoi Blinkenin muun muassa puhuneen avointen viestintälinjojen tärkeydestä konfliktien ja virhearviointien välttämiseksi sekä tehneen selväksi Yhdysvaltojen jatkavan diplomaattista toimintaansa sekä huolenaiheiden että mahdollisten yhteistyöalueiden tuomiseksi esiin.

Kiinan versiossa esiin nousi negatiivisempi sävy: se muun muassa kertoi ulkoministeri Qin Gangin varoittaneen, että maat ovat kuluvan vuoden aikana kohdanneet suhteessaan uusia vaikeuksia ja haasteita. Ulkoministerin mukaan on selvää, kuka asiasta on vastuussa, tiedotteessa kerrottiin.

Lue myös: Venäjän lisäksi myös toinen hirmuvalta erityisen utelias Suomesta – näitä asioita vakoojat urkkivat

Tuoreimmat aiheesta

Kiina