Synkät luvut: Seitsemän alle 16-vuotiasta kuollut tänä vuonna liikenteessä – tällaisia tapaukset olivat

Lasten kuolemiin johtaneet liikenneturmat ovat nousussa tänä vuonna. Liikenneturvan asiantuntija pitää onnettomuuksien määrän nousua huolestuttavana.

Suomessa on tänä vuonna kuollut jo seitsemän 0–15-vuotiasta lasta erinäisissä liikenneonnettomuuksissa, kertoo Tilastokeskuksen tuore liikenneonnettomuuksien ennakkotilasto.

Viime vuonna koko vuoden aikana kyseisen ikäryhmän lapsia kuoli kolme, edellisenä vuonna kahdeksan ja vuonna 2021 kuusi.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Marja Pakarinen sanoo, että myös heillä on kiinnitetty huomiota lasten liikenneturmien nousuun.

Liikenneturvan tilastojen mukaan viime vuonna alle 15-vuotiaita kuoli onnettomuuksissa vain yksi. 

Tilastokeskuksen tietojen mukaan 0–15-vuotiaita liikenneturman uhreja oli viime vuonna kolme.

Joka tapauksessa uudet luvut tarkoittavat sitä, että lasten määrä on tänä vuonna noussut liikenneonnettomuuksissa.

– Viime vuosi oli hyvä vuosi, kun kuolemaan johtaneita lasten onnettomuuksia oli vähän. Kyllä tämän vuoden luvut ovat huolestuttavia, Pakarinen sanoo. 

Tällaisia turmat ovat olleet

Tilastokeskuksen mukaan kolme 10–14-vuotiasta kuoli Uudenmaan maakunnassa, yksi 6–9-vuotias Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla yksi 10–14-vuotias kummassakin ja Keski-Pohjanmaalla yksi 0–5-vuotias.

Tarkastellussa ikäryhmässä eniten onnettomuuksia sattui polkupyöräilijöille. 

Tilastokeskuksen tilastoissa ei eritellä sähköpotkulautaonnettomuuksia erikseen, vaan ne menevät polkupyöräonnettomuuksien kanssa samaan kategoriaan. 

Vuoden 2024 aikana polkupyöräonnettomuuksia on sattunut kolme 10–14-vuotiaiden ikäryhmässä ja yksi 6–9-vuotiaiden ikäryhmässä. Aiempina vuosina saman kategorian onnettomuuksia oli yhteensä 1–2.

MTV Uutiset koosti alkuvuoden ajalta uutisoituja onnettomuusuutisia, joissa kuolonuhri on ollut 0– 15-vuotias lapsi ja jotka sopivat Tilastokeskuksen tilastoituihin onnettomuuksiin.

Tilastokeskuksen tilastot perustuvat poliisin heille ilmoittamiin tietoihin.

Tämän vuoden tilastot ovat vielä ennakkotietoja, eli ne saattavat vielä muuttua.

Onnettomuudet ovat olleet hyvin erilaisia. Ainakin kahteen tapaukseen on liittynyt sähköpotkulauta. 

Huhtikuussa 10-vuotias lapsi kuoli Kauniaisissa jäätyään lumitöitä tekevän traktorin alle ollessaan lähdössä koulusta. Kaksi lasta oli lähtenyt koulupäivän päätyttyä kävelemään tien oikeaa laitaa pitkin, kun heitä vastaan tullut traktori oli törmännyt toiseen lapsista. Kuollut poika oli 10-vuotias.

Kesäkuussa tapahtui kaksi skuuttiturmaa, yksi Vantaalla ja toinen Helsingissä. 

Helsingissä kuolemaan johtanut skuuttionnettomuus tapahtui juhannuksena Kaivopuistossa. Uhri oli 14-vuotias lapsi. 

Vantaan Myyrmäen skuuttiturmassa kuoli 12-vuotias lapsi. Onnettomuus tapahtui, kun auto törmäsi sähköpotkulautaan, jonka kyydissä oli kolme lasta.

Kesäkuussa alakouluikäinen lapsi kuoli henkilöauton ulosajossa Saarijärvellä. Auto oli ajautunut tiellä ulos aikaisin aamusta tien oikealle puolelle, ja lapsi menehtyi tapahtumapaikalla.

Pohjanmaalla Närpiössä taas kuoli 13-vuotias polkupyöräilijä. Lapsi ajoi ajoradan sivussa, kun takana ajanut henkilöauton kuljettaja osui häneen.

Heinäkuussa kuoli 5-vuotias poika mönkijäonnettomuudessa Suomussalmella. Asiasta uutisoineen Iltalehden mukaan lapsi oli jäänyt ajon aikana kaatuneen mönkijän alle. 

Varsinais-Suomen 6–9-vuotiaan turmasta ei ole tiedotettu. Salon Seudun Sanomien mukaan Halikossa kuoli lapsi 8. heinäkuuta liikenneonnettomuudessa. Lounais-Suomen poliisista kerrotaan, että alueella tapahtui liikenneonnettomuus, jossa kuoli polkupyöräilijä. Poliisi ei vahvista uhrin ikää.

Lapsi on huutomerkki aikuiselle

Onnettomuuksia on sattunut erityisesti kesäaikaan, mutta myös alkusyksy on vaarallista aikaa lapsille, kun uusia nuoria tienkäyttäjiä suuntaa esimerkiksi koulutielle.

Liikenneturvan Pakarinen muistuttaa, että kun puhutaan tämän ikäryhmän lapsista, on vastuu liikenneturvallisuudesta aikuisella.

– Lapsi liikenteessä on iso huutomerkki aikuisille. Lapsi liikenteessä vaatii aikuiselta valppautta, sillä lapset voivat toimia liikenteessä vähän arvaamattomasti. Aikuisilla on myös vastuu huolehtia siitä, että lapsilla on turvavälineitä käytössä ja osaamista liikenteessä toimimiseen.

Pakarinen sanoo, että liikenneturvallisuus on monen tekijän summa, kuten ympäristön, liikennevälineiden turvallisuuden ja valvonnan. 

– Mutta aina siellä on se ihminen, joka tekee valintoja liikenteessä, Pakarinen muistuttaa. 

Yhteensä liikenteessä kuolleita 89 tänä vuonna

Tammi-heinäkuussa 2024 on kuollut yhteensä jo 89 ihmistä. Loukkaantumisia on ollut jo 1 769. 

Yhteensä kuolemia oli kaksi enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Loukkaantuneita oli 153 vähemmän kuin aiempana vuonna. 

Heinäkuussa 2024 kuoli yhteensä ennakkotietojen mukaan 17 henkilöä, joista 15 oli miehiä ja 2 naisia. Kuolleista yhdeksän oli liikkeellä henkilöautolla ja viisi moottoripyörällä. 

Lue myös:

    Uusimmat