Harvinaisen synkkä vuosi nuorten liikennekuolemissa: Asiantuntijalta kolme keinoa onnettomuuksien vähentämiseksi

Liikenneturvan asiantuntija ehdottaa kolmea toimenpidettä lasten ja nuorten liikenneonnettomuuksien vähentämiseksi.

Lasten kuolemiin johtaneet liikenneonnettomuudet ovat olleet synkässä nousussa. Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi ehdotti tänään Huomenta Suomessa liikenneonnettomuuksien vähentämiselle kolmea toimenpidettä.

Ensinnäkin, ajonopeuksia on syytä hillitä. Tämä ei Niemen mukaan koske ainoastaan sähköpotkulautoja, vaan myös autoja. 

– Autoilijoiden on erittäin tärkeää muistaa riittävän matalat nopeudet niillä alueilla, joilla lapsia liikkuu.

Toinen tärkeä tekijä on turvalaitteiden ja -varusteiden, kuten kypärän, käyttö. Kolmantena Niemi nimesi yhteiskunnan ohjauksen eli esimerkiksi promillerajan asettamisen.

– Sairaala-aineistossa näkyy, että siellä ollaan monesti tosi päihtyneitä, kun on jotain sattunut ja tämä koskee etenkin nuoria aikuisia. Päihteet ja liikenne eivät sovi yhteen, Niemi sanoi.

MTV Uutiset kertoi heinäkuussa liikenne- ja viestintäministeriön valmistelevan lakiuudistusta, jossa poliisille halutaan oikeus puhalluttaa sähköpotkulaudalla ja pyörällä liikkuvia ilman rikosepäilyä. MTV:n tietojen mukaan promillerajaksi on tulossa 0,5 eli sama kuin moottoriajoneuvolla ajaessa.

Synkkä vuosi

Niemi muistutti, että lainsäädäntö on vain yksi tapa ohjata ihmisten käyttäytymistä. Valistuksella kouluissa ja kotona on myös erittäin tärkeä rooli.

Niemi kertoi, että yhteinen nimittäjä lasten liikenneonnettomuuksille on valitettavan usein sähköpotkulaudat.

– Jos katsotaan lasten liikennekuolemia, niin nyt on todella poikkeuksellisen synkkä vuosi. Etenkin tänä kesänä on huomattavasti edellisiä vuosia enemmän myös vakavia kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, Niemi sanoi.

Tilastokeskuksen tuoreista ennakkotilastoista käy ilmi, että Suomessa on tänä vuonna kuollut jo seitsemän alle 16-vuotiasta lasta liikenneonnettomuuksissa. 

Viime vuonna koko vuoden aikana kyseisen ikäryhmän lapsia kuoli kolme, edellisenä vuonna kahdeksan ja vuonna 2021 kuusi.

Lue myös:

    Uusimmat