Heinäkuun helteet näkyivät hukkumistilastoissa. Heinäkuussa hukkui 20 ihmistä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Arvio perustuu liiton keräämiin ennakkotietoihin. Koko kuluvan vuoden aikana on hukkunut yhteensä 64 ihmistä.
Hukkuneista 14 oli miehiä, neljä naisia ja kahden hukkuneen sukupuoli on tuntematon. Suurin osa hukkumisista sattui uidessa.
10 vinkkiä turvallisuuteen vesillä:
– Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
– Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
– Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
– Varmista ennen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
– Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
– Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
– Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
– Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
– Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
– Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.
Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto
Liitto arvioi, että heinäkuun kuumat kelit houkuttelivat ihmiset veden äärelle, joka osaltaan vaikuttaa tilastoihin.
Huolestuttavaa on, että kesän aikana hukkui poikkeuksellisen monta lasta. Tämän kesän aikana on hukkunut kaikkiaan kuusi alle 15-vuotiasta lasta.
– Suomessa vietetään kesäisin paljon aikaa veden äärellä. Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Vesi on parhaimmillaan ihana elementti, josta koko perhe voi nauttia, kunhan muistaa ottaa turvallisuuden huomioon.
– Varhain opitut ja säännöllisesti ylläpidetyt vesitaidot ja asenteet ennaltaehkäisevät veteen liittyviä tapaturmia, toteaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.
Uivia lapsia valvottava koko ajan
Liitto muistuttaa, että uivia lapsia tulee valvoa koko ajan.
– Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti.
– Jos katse on esimerkiksi kännykässä tai kirjassa, niin kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta. Mökillä perheen pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle ja lisäksi kannattaa sopia, kuka milloinkin lasten valvonnasta vastaa, muistuttaa Nieminen.