Hukkuminen on yksi yleisimmistä pienten lasten tapaturmakuolemien syistä – yksi neljästä ei osaa uida kunnolla

Lämpimät säät ovat hellineet suomalaisia yli viikonajan ja ihmiset kerääntyvät nyt vesistöjen ääreen. Lasten uimataito kuitenkin huolettaa, sillä se on heikentynyt koronavuosien aikana.

Suomen uimaopetus- Ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen kertoo lasten uimataidon olevan huonompi kuin ennen koronaa. Kunnille teetetyn kyselyn mukaan yli 30 prosenttia kunnista vastaa kyselyyn lasten uimataidon heikentyneen.

Koronan aikana, kun uimahallit olivat kiinni, lapset eivät päässeet harjoittamaan uimataitoaan minnekään. Lisää tutkimustulosta lasten ja nuorten uimataidosta on tulossa myöhemmin, mutta Heinosen mukaan oppimisvelkaa on kertynyt viimeisen kahden vuoden aikana.

Yksi neljästä ei osaa uida kunnolla

– Tutkimuksen mukaan 76 prosenttia alakouluikäisistä osaa uida, mutta yhdellä neljästä uimataito on heikko. Yksi prosentti lapsista on kokonaan uimataidottomia, kertoo Heinonen.

Pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan uimataitoinen on henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Kuntien välillä on isoja eroja siinä, kuinka paljon uintiopetusta lapsille annetaan.

– Toisissa kunnissa saattaa olla vain yksi uimakerta ja toisissa kymmenen. Kuntien välillä lapsien uimataidoissa näkyykin selkeitä eroja, kertoo Heinonen.

"Uiminen on kansalaistaito"

Suomessa vesi ja sen ympärillä touhuaminen ovat suuressa osassa. Uiminen on kansalaistaito, jonka jokaisen tulisi osata, jotta veden ympärillä eläminen olisi turvallista ja siitä pystyisi nauttimaan täysin.

Nyt lämpimillä keleillä lasten pitäisi antaa touhuta vedessä ja harjoitella uimista. Lasten kanssa tulisi käydä läpi säännöt, jolla tavoin veden läheisyydessä tulee käyttäytyä.

– Tarvitaan mahdollisuuksia, jossa lapsi voi harjoittaa uimataitoaan. Turvallisuudesta tulee pitää huolta uimataidottomien lasten kanssa. Lapsen tulee olla korkeintaan käden mitan päässä ja keskittyä täysin heihin ja jättää ylimääräinen tekeminen pois, Heinonen neuvoo.

Hukkuminen yksi yleisimmistä pienten lasten tapaturmakuolemien syistä

Helsingin Rastilassa tapahtui viime perjantaina läheltä piti -tilanne, jossa pieni lapsi oli hukkua, mutta uimavalvoja pelasti hänet.

Vastaavat tapahtumat eivät ole kovin yleisiä, mutta niitä sattuu silti joka kesä.

– Hukkuminen on valitettavasti yksi yleisimmistä pienten lasten tapaturmakuolemien syistä. Jos jotkut, niin nämä hukkumistapaukset on saatava pois, Heinonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat