Haaste on tällä hetkellä se, että kaikilla on tosiasiallinen pula suojavarusteista. Uutisaamussa pohdittiin, syntyykö tässä haastavassa tilanteessa kilpailua sairaanhoitopiirien välillä.
– Periaatteessa näin voi olla, mutta olemme kuitenkin tehneet aika joustaviakin yhteishankintoja sekä Husin että yksityisten toimijoiden kanssa. Hyvin laaja-alaista yhteistyötä tässä maassa pyritään tekemään, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola kertoi tänään Uutisaamussa.
Fakta on kuitenkin se, että suojavarusteita tarvitaan jatkuvasti lisää koko maahan.
– Varastossa on maskeja ja muita suojavarusteita vain alle kuukaudeksi, ehkä kolmeksi-neljäksi viikoksi, Erhola sanoi.
Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta kotimaassa: Vahvistettuja kuolemia 90, tuhansia käräjäkäsittelyjä keskeytetty
Erholan mukaan Päijät-Hämeessä on tällä hetkellä sellainen tilanne, että mitään akuuttia vajetta ei ole, mutta vaikeita priorisointipäätöksiä on jouduttu tekemään suojavarusteiden saatavuuden turvaamiseksi.
– Muun muassa kirurgiasta on kaksi kolmasosaa ajettu alas ja hammashuolto kokonaan.
Hänen mukaansa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on täysin samojen ongelmien edessä kuin Huoltovarmuuskeskuskin eli suojavarusteiden laadusta ei aina ole takeita.
Epidemia on toistaiseksi ollut hyvin hallittavissa Päijät-Hämeen alueella, mutta todennäköistä on Erholan mukaan se, että tartuntaluvut vielä kasvavat.
THL:n entisenä ylijohtajana Erhola arvioi, että THL on kokonaisuudessaan selvinnyt vaikeasta tilanteesta hyvin, sillä sen resurssit ovat rajalliset.
– Ehkä kuitenkin kokonaisuutena meillä on vielä parantamisen varaa tässä koordinaatiossa valtionhallinnon ja alueiden välillä. Joiltakin osin tilannekuva ei ole aina ihan sama.