Syömällä hyviä bakteereja sisältäviä ruokia suoliston bakteerikanta pysyy elinvoimaisena eikä kärsi liiaksi esimerkiksi sairauden tai antibioottikuurin takia. Lue, mitä suustaan kannattaa laittaa alas.
Miso
Käyneistä soijapavuista valmistetussa ruokalajissa on runsaasti hyviä bakteereja. Paksua tahnaa käytetään mausteena tai japanilaisessa misokeitossa dashi-liemen kanssa. Keitto on vähäkalorinen ja helppo lounasvaihtoehto.
Jogurtti
Probioottijogurtit sisältävät paljon hyviä bakteereja. Koska monet jogurtit ovat kuitenkin sokeripommeja, kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan ja suosia niitä tuotteita, jotka ovat vähäsokerisia ja -kalorisia ja sisältävät lactobacillus-, bifidus- ja acidophilus-bakteereja.
Hapankaali
Hapankaali valmistetaan kaalista maitohappokäymisen avulla. Se sisältää hyviä lactobasillus-bakteereja, ja sen on osoitettu parantavan vastustuskykyä, hellivän vatsaa ja vähentävän hiivan kasvua.
Kombutsa
Käymisen avulla sokeroidusta teestä valmistettavalla juomalla on uniikki maku. Kombutsaan tutustuneet kuitenkin vannovat sen vatsaystävällisyyden ja terveellisyyden nimeen.
Kefiiri
Tämä paksu ja kirpeä, jogurtin kaltainen maitojuoma syntyy lisäämällä lehmän- tai vuohenmaitoon kefiirinsiemeniä ja antamalla juoman käydä. Kaukasukselta kotoisin olevan juoman kerrotaan sopivan yleensä laktoosi-intolerantikoillekin.
Kimchi
Kimchi on aasialainen ruokalaji, joka sisältää esimerkiksi kaalia, retiisiä, porkkanaa, sipulia ja valkosipulia sekä suolan, chilipippurin ja etikan kaltaisia mausteita. Se on erityisen suosittua Koreassa, jossa sitä tarjoillaan sellaisenaan tai nuudelien kanssa. Kimchiä voi kokeilla myös vaikka salaatin tai hampurilaisen kylkiäisenä.
Suolakurkut
Hapattamalla valmistetut suolakurkut ovat erinomainen probioottien lähde. Hyötyjä saadakseen niitä ei tarvitse tai kannata ahmia purkkikaupalla, vaan ruokalusikallinen päivässä riittää. On myös tärkeää valita nimenomaan aitoja suolakurkkuja, joihin ei ole lisätty sokeria, elintarvikeväriä, säilöntäaineita tai etikkaa.
Lähteet: Shape.com, Healthyeating.sfg.com, Mensfitness.com, Webmd.com, Food.allwomenstalk.com, Wikipedia