Ranskalaisen vauhtilaskijan David Poissonin kuolema on järkyttänyt pahasti alppihiihdossa ja skicrossissa kilpaillutta Jouni Pellistä. Tapaus toi Pellisen mieleen myös traagisen kisaturman omalta aktiiviuralta.
Alppihiihtomaailma sai suru-uutisen maanantaina, kun Ranskan lajiliitto tiedotti 35-vuotiaan David Poissonin kuolleen harjoitusonnettomuudessa Kanadan Nakiskassa.
Maailmancupissa vuosina 2005-2008 kilpaillut Pellinen, 34, muistaa syöksylaskun MM-pronssimitalistin samoista kisarinteistä, mutta hän ei tuntenut Poissonia henkilökohtaisesti. Uutinen kouraisi silti syvältä.
– Olin syvästi järkyttynyt, sillä näitä sattuu niin harvoin. Sitten suru valtasi mielen. Tuo on traaginen ja surullinen tapahtuma, C Moren asiantuntijanakin toimiva Pellinen kommentoi MTV Sportille.
– Omat ajatukset menevät Poissonin läheisten, joukkuetoverien ja kilpakumppanien luokse.
"Pelolle ei saa antaa valtaa"
Pellinen joutui kokemaan vastaavanlaisen tragedian myös omalla aktiiviurallaan vaihdettuaan alppihiihdon skicrossiin, jossa hän saavutti MM-hopeaa 2011.
Suomalaislaskija muistaa edelleen keväällä 2012 Sveitsin Grindewaldissa kokemansa järkytyksen.
– Kanadalainen Nick Zoricic kuoli maailmancup-kisassa, jossa olin mukana. Se oli valtava isku koko lajille. Kyseiset kisat peruttiin, ja maailmancup-kausi loppui siihen.
– Nuo ovat niin järkyttäviä hetkiä, ettei niitä oikein osaa sanoin kuvailla, eikä niihin osaa reagoida, Sotshin olympialaisissakin kisannut Pellinen kertaa.
Pellinen muistelee, että hänen paluutaan rinteeseen helpotti se, että kyseessä oli kauden viimeinen kilpailu, joten hän sai käsitellä asiaa kesätauon aikana. Poissonin tapauksessa tilanne on toinen, sillä alppihiihtokausi on juuri käynnistynyt.
– Jokainen joutuu käsittelemään asian omalla tavallaan. Niin rankalta kuin se kuulostaakin, niin eihän se urheilijoiden omiin laskuihin saisi vaikuttaa. Ei auta antaa pelolle valtaa sen enempää kuin mitä se antaa meille itsesuojeluvaiston muodossa.
Entinen syöksylaskutähti Luc Alphand muistutti Poissonin traagisen uutisen kuultuaan, ettei syöksylaskusta saa riskiä täysin eliminoitua.
– Se on ihan paikkaansa pitävä kommentti. Kun mennään noin kovilla vauhdeilla, niin riskit ovat aina olemassa, Pellinen vahvistaa.
"Sattuman oikku"
Paikalliset viranomaiset ovat kertoneet, että Poisson ajautui kohtalokkaassa harjoituslaskussa turvaverkkojen läpi ja osui puuhun. Pellisellä on kokemusta siitä, kuinka harjoitustilanne valmistellaan.
– Siinä tehdään yhteistyötä paikallisen rinneyhtiön ja -henkilökunnan kanssa. Sinne viritetään tarpeelliset suojaverkot ja -aidat, jotta ulkopuoliset eivät pääse rinteeseen ja vauhtilajeja voidaan harjoitella turvallisesti. Sitten valmentajat merkkaavat radan, ja urheilijat lämmittelevät perässä.
– Laskeminen aloitetaan vasta siinä vaiheessa, kun on varmistettu, että rinteessä on riittävän turvallista ja rataan on tutustuttu. Siinä on sama protokolla, joka käydään aina läpi, Pellinen korostaa.
Pellinen ei usko, että turvallisuutta olisi laiminlyöty Poissonin tapauksessa.
– Pohjois-Amerikassa otetaan kaikki viimeisen päälle huomioon. Ja kun puhutaan maailmancupin laskijoista, niin harjoitusolosuhteet ovat viimeisen päälle hyvät. Tämä on pahin mahdollinen skenaario, joka tapahtui. Siellä on joku sattuman oikku, josta tämmöinen johtuu. Sen takia näitä tapahtuu niin harvoin, Pellinen summaa.