Syöpädiagnoosin saavat sairastuvat usein mielenterveysongelmiin, mutta monien oireilu alkaa jo syöpäepäilyjen aikaan ennen varsinaista diagnoosia. Masennuksen lisäksi potilailla on ahdistusta, sopeutumishäiriöitä ja osalla myös päihdeongelmia, tuore tutkimus osoittaa.
Laajaan ruotsalaisaineistoon perustuva tutkimus osoittaa mielenterveysongelmien yleistyvän kymmenen kuukautta ennen syövän löytymistä, mutta suurimmillaan sairastavuus on heti diagnoosin jälkeisellä viikolla. Tuolloin mielenterveysongelmien riski on noin seitsenkertainen verrattuna terveisiin. Vähitellen sairastumiset vähentyvät, mutta jonkinlainen riski oli havaittavissa vielä kymmenen vuotta syöpädiagnoosin jälkeenkin, tulokset osoittavat.
Mielenterveysongelmat olivat yleisimpiä potilailla, joiden syövän ennuste oli huono, mutta yhteys koski kaikkia syöpätyyppejä. Myös mielenterveyslääkitykset yleistyivät ennen ja jälkeen syöpädiagnoosin. Masennuksen, ahdistuneisuushäiriön ja päihdeongelmien lisäksi syöpäpotilailla oli akuutteja stressireaktioita, sopeutumishäiriöitä sekä psykosomaattisia eli psyykkisperäisiä fyysisiä oireita.
Tutkimuksessa hyödynnettiin 300 000 syöpäpotilaan ja yli 3 miljoonan terveen verrokin rekisteritietoja, mikä tekee tutkimuksesta suurimman selvityksen, joka on tästä aiheesta tehty. Tulokset julkaistiin Jama Oncology -lehdessä.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Milloin on tarvetta epäillä syöpää?
HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi eri syöpien oireista Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2016.
25:57