Tutkimus: Rintasyövän sairastaminen näkyy terveydessä jopa kymmenen vuotta

2:07imgRintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Tällaisia ovat sen oireet.
Julkaistu 27.01.2021 16:29

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Rintasyöpään sairastuneet ja siitä selvinneet potevat muita huomattavasti todennäköisemmin masennusta, ahdistusta ja unihäiriöitä. Myös uupumus, kivut ja seksuaaliset toimintahäiriöt ovat heillä yleisempiä, tuore brittitutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu yli 57 000 rintasyövästä selvinneen ja 230 000 samanikäisen verrokkinaisen terveystietoihin.

Rintasyövän sairastaneet potivat masennusta, ahdistuneisuutta, uupumusta ja seksuaalisia toimintahäiriöitä noin 30 prosenttia todennäköisemmin ja unihäiriöitä 70 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit. Kipuja heillä oli 20 prosenttia useammin ja opioidilääkityksiä lähes 90 prosenttia todennäköisemmin.

Masennusta ja ahdistusta koskevat yhteydet heikkenivät vähitellen, mutta ne näkyivät vielä 2–4 vuotta rintasyöpädiagnoosista. Uupumus, kivut ja unihäiriöt olivat pitkäkestoisempia ja kestivät usein 5–10 vuotta.

Lue myös: Rintojen tutkiminen ei vähennä syöpäkuolemia – onko omatarkkailu siis turhaa? Syöpälääkäri vastaa: "Jos rintojaan ei tunne..."

Rintasyöpäpotilaat tarvitsevat monipuolista kuntoutusta

Rintasyövän hoidot, niistä aiheutuvat kivut ja huoli tulevaisuudesta ovat todennäköisiä syitä havaituille ongelmille, mutta myös muut seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Joka tapauksessa tulokset osoittavat rintasyöpäpotilaiden usein tarvitsevan kuntoutusta, jossa huomioidaan myös mielenterveys ja jaksaminen.

Suomessa rintasyöpäpotilaille ja heidän läheisilleen järjestetään kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja. Näistä saa lisätietoja syöpäjärjestöjen tai hoitavan sairaalan kautta.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä.

Lue myös: Miten lapsen kävisi, jos äiti kuolisi? Johanna oli juuri täyttänyt 33, kun hän löysi suihkussa patin rinnastaan: "Tuntui kuin se olisi vain pahaa unta"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä