EU:ssa tiukasti säädeltyä syöpäriskiä aiheuttavaa ainetta jäi tullin haaviin.
Tulli valvoi vuonna 2022 ulkomailta tuotavien elintarvikkeiden etyleenioksidipitoisuuksia aiempaa laajemmin. Etyleenioksidi on syöpäriskiä aiheuttava kaasutusaine, joka on ollut EU:ssa pitkään tiukasti säädelty elintarvikekäytössä.
Ainetta käytetään EU:n ulkopuolella laajasti.
Tulli valvoi muun muassa seesaminsiemeniä sisältäviä tuotteita, mausteita sekä ravintolisiä.
Lähes 200 tutkitun tuotteen joukosta löytyi yhdeksän tuotetta, jotka sisälsivät liikaa etyleenioksidia. Tulli kielisi tuotteiden maahantuonnin ja myynnin.
Hylätyistä yhdeksästä tuotteesta viisi tuotiin suomeen EU:n ulkopuolisista maista. Loput neljä tuotetta saapuivat Suomeen EU-maista, mutta niiden alkuperä oli todennäköisesti EU:n ulkopuolella.
Neljä etyleenioksidin vuoksi hylättyä tuotetta ehti olla Suomessa myynnissä ennen kuin ne vedettiin pois kaupoista Tullin valvontatulosten perusteella.
Kielloista huolimatta ainetta löytyy Suomeen tuotavista elintarvikkeista
Hylättyjen tuotteiden joukossa oli mausteota ja mausteseoksia, yrttiseoksia, yksi ravintolisä sekä smoothieaineksia. Hylätyt erät vaihtelivat kolmen ja 90 kilogramman välillä.
EU:n kiellosta huolimatta etyleenioksidia on alkanut 2020-luvulla löytyä Suomeenkin tuotavista elintarvikkeista.
Ongelmat huomattiin ensimmäisinä seesaminsiemenissä ja niistä valmistetuissa tuotteissa, kuten tahini-tahnassa, humuksessa ja pähkinäpatukoissa.
Tullilaboratorion jaostopäällikkö Suvi Ojanperän mukaan viime vuosina etyleenioksidia on löytynyt yhä useammin seesaminsiementen sijaan mausteista tai ravintolisistä.
– Viime vuonna tutkimme etyleenioksidipitoisuuksia myös esimerkiksi mustapippurista, kardemummasta, tandooritahnoista, chilirouheista ja erilaisista ravintolisistä, Tullilaboratorion jaostopäällikkö Suvi Ojanperä kertoo tiedotteessa.