Tarja on odottanut koronarokotustodistusta kuukauden – terveyskeskus tarjosi ulkomaanmatkalle epävirallista todistusta: "Luottamus tässä menee"

2:18imgMTV Uutiset Live: Rokotustodistuksien toimittamisessa puutteita – työmatkalle lähtenyt Tarja on odottanut tietoja Omakantaan viikkoja.Credit: Prisma by Dukas Presseagentur GmbH / Alamy Stock Photo
Julkaistu 01.08.2021 17:48
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Espoolaisella Tarja Teräväisellä on liiketoimintaa Suomessa, Virossa ja Ruotsissa. Työmatkailuun tottunut Teräväinen suuntasi tällä viikolla tuoreimmalle matkalleen Viroon.

Teräväinen kokee koronarokotusten ottamisen omalla kohdallaan tärkeäksi runsaan matkustelun vuoksi, mutta kokee virallisen todistuksen saamisen haasteelliseksi.

Teräväinen kertoo MTV Uutisille olevansa tyytymätön siihen, ettei ole vastaanottanut koronarokotustodistusta Omakanta-palveluun edes kuukauden odottelun jälkeen.

Omakanta.fi -sivuston mukaan todistus on yleensä saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta.

Lue myös: Suomi ottaa käyttöön EU:n koronarokotustodistuksen – näin se helpottaa suomalaisten matkailua heinäkuussa

– Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä olen odottanut todistusta nyt jo neljä viikkoa.

– Kun toinen rokotukseni ei ollut päivittynyt palveluun kolmen viikon kuluttua, otin yhteyttä terveyskeskukseeni, jossa luvattiin hoitaa asia kuntoon seuraavan vuorokauden aikana. He kuitenkin ilmoittivat, että toimitukseen menisi teknisten syiden vuoksi vielä viikkoja.

Kun työmatka eteläiseen naapurimaahan lähestyi eikä rokotustodistusta kuulunut, terveyskeskuksesta ehdotettiin epävirallisen rokotetodistuksen hakemista espoolaisesta terveyskeskuksesta.

– He eivät kuitenkaan osanneet sanoa, kelpaako todistus maiden rajalla, Teräväinen hämmästelee.

Teräväinen lähti työmatkalle ilman koronarokotustodistusta. Matka Viron suuntaan onnistui ongelmitta, sillä maahan saapuessa ei tällä hetkellä tarvita rokotetodistuksia.

Suomeen paluun Teräväinen näkee kuitenkin haasteellisena.

– Kolmen päivän sisään pitää mennä koronatestiin ja karanteenissa tulee olla, kunnes tulos tulee. Se tekee rajan ylityksistä haasteellista rokotuksista huolimatta.

– Luottamus tässä menee. Jos itse kuitenkin tuntee itsensä tunnolliseksi kansalaiseksi ja tekee niin kuin ohjeet sanovat, niin onhan se surullista, kun ei saa todistusta.

Lue myös: EU:n aikuisista 70 prosenttia saanut vähintään yhden koronarokotteen – Ursula von der Leyen: "Ottakaa rokote"

Puutteita todistuksen toimituksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän taulukon mukaan useissa kunnissa on puutteita Omakantaan toimitetuista tiedoista jo saaduista koronarokotteista.

Yli puolessa kunnista tiedot ovat kuitenkin vähintään 95-prosenttisesti yhtenevät rokotusrekisterin kanssa.

Sivustolla ohjeistetaan, että mikäli henkilöllä ei ole saatavilla rokotetodistusta Omakannassa viikon kuluessa koronarokotuksesta ja henkilö tarvitsee todistuksen, voi ottaa yhteyttä rokotteen antaneeseen organisaatioon.

Teräväinen toivoo, että terveyteen liittyvien tärkeiden asiakirjojen saaminen olisi helpompaa.

– Jos minulta olisi kysytty heti rokotustilanteessa, haluanko todistuksen postitse vai sähköisesti, niin olisin varmasti valinnut molemmat. Postitse olisin varmistanut, että saan todistuksen, mutta digimuodossa se olisi ollut lisäksi kiva yllätys.

Teräväisen mielestä on valitettavaa, että hoitohenkilökunta kuormittuu todistuksen perään kyselijöistä.

– On surullista, että he joutuvat laittamaan aikaa tällaisten asioiden hoitamiseen, eikä omaan tärkeään työhönsä.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus