SAK ja sen jäsenliitot aloittavat poliittiset työtaistelutoimet "työväen hätähuutona"

6:45img
Työmarkkinoilla syysmyrskyn merkkejä.
Julkaistu 21.09.2023 05:59(Päivitetty 21.09.2023 15:55)
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

STT

Ammattikeskusjärjestö SAK ja sen jäsenliitot kertoivat, miten ne vastaavat pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemiin leikkaustoimiin.

SAK ja sen jäsenliitot aloittavat ensi viikolla poliittiset työtaistelutoimet vastalauseena hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia vastaan. SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertoi, että SAK on ilmoittanut asiasta pääministeri Petteri Orpolle (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.).

Ensimmäinen toimintapäivä on ensi tiistai, ja SAK kertoo huomenna perjantaina tarkemmin toimien muodosta ja kohdistumisesta. Toiminta jatkuu kolmen viikon ajan ja kiertää eri puolilla maata. 

Syvärisen mukaan luvassa voi olla muun muassa ulosmarsseja ja muita protesteja ja mielenilmauksia.

– Kohteista tullaan kertomaan yhteisesti ja yksityiskohtaisemmin aina neljä päivää ennen toteuttamista, Syvärinen sanoi.

Syvärisen mukaan tarkoitus ei ole kaataa halitusta vaan tulla kuulluksi.

Myös muita liittoja saattaa liittyä rintamaan.

LK 21.9.2023 SAK:n ammattiliittojen mediatilaisuus Helsingissä 21. syyskuuta 2023.

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen (vas), Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen seä Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto SAK:n ammattiliittojen mediatilaisuudessa Helsingissä.

Toimia suunniteltu viime kuusta alkaen

SAK:n hallitus päätti elokuussa aloittaa järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen eli alkaa valmistella painostustoimia palkansaajien etujen vartioimiseksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto nosti esille hallituksen aikeet heikentää työtaisteluoikeutta perustavanlaatuisella tavalla. Kaavaillut 10 000 euron lakkosakot ja henkilökohtaiset 200 euron lakkosakot työntekijöille ovat hallituksen yritys luoda työmarkkinoille pelkoa ja epävarmuutta.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan työttömyysturvan porrastukset ovat kova isku osa-aikaista työtä tekeville. Heille tulee olemaan vaikeaa täyttää työssäoloehtoa ja päästä ansiosidonnaisen piiriin.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi, että sovitteluun tuleva esto tehdä vientialojen sopimuksen tason ylittäviä tarjouksia merkitsee sitä, että naisvaltaiset alat betonoidaan matalapalkka-aloiksi.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko totesi, että hallituksen työelämäheikennyksistä kaikkein suurin silmänkääntötemppu on paikallinen sopiminen. Sillä romutetaan Kokon mukaan työehtosopimusten yleissitovuus.

– Jos ei meitä kuulla, sitten tulee jatkossa ilmoitettavia toimenpiteitä, Kokko totesi tiedotustilaisuudessa.

"Kolmikanta paljastunut näennäiseksi"

Liittojen mukaan kolmikantainen valmistelu on paljastunut näennäiseksi ja ennen vaaleja annetut lupaukset kohtuullisuudesta koskevat ainoastaan ylempiä tuloluokkia.

SAK:n hallitus päätti elokuussa aloittaa järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen eli keskusjärjestö valmistelee painostustoimia palkansaajien etujen vartioimiseksi.

Tänään tiedotustilaisuudessa selvisi, että SAK ja sen jäsenliitot aloittavat ensi viikolla hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia vastustavat poliittiset työtaistelutoimet. 

Ensi viikolla SAK ja jäsenliitot aloittavat poliittiset mielenilmaukset, jotka ovat liittojen mukaan "hätähuuto suomalaisen työväestön puolesta". 

Liitot ovat informoineet Orpon hallitusta toimiteistä, joihin liitot ovat ryhtymässä seuraavien viikkojen aikana.

– Ensimmäinen tapahtumapäivä on tiistai 26. syyskuuta. Kokonaisuus tulee kattamaan koko Suomen ja sen jokaisen maakunnan. Eivät yhtä aikaa, vaan vuorollaan, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen sanoi tiedotustilaisuuden alkajaisiksi. 

– Toimia on tässä vaiheessa luvassa kolmen viikon ajan. Kunakin viikkona kolmena päivänä viikossa. 

SAK:n mukaan tarkoituksena on saada "suomalaisen työväestön hätähuudolle" mahdollisimman paljon näkyvyyttä mahdollisimman vähäisillä haitoilla suomalaiselle yhteiskunnalle.

Lue myös: Pääministeri Orpo myöntää: Kokoomus petti vaalilupauksen

6:45img

Työmarkkinoilta huokuu syysmyrskyn merkkejä.

6. lokakuuta edessä "toimintapäivä"

SAK:laisista liitoista Teollisuusliitto selvitti luottamushenkilöidensä mielialoja tämän kuun alussa. Kyselyyn vastanneista 85 prosenttia katsoi, että Teollisuusliiton pitää ryhtyä työtaistelutoimiin hallituksen suunnittelemia työelämäheikennyksiä vastaan. 81 prosenttia oli itse valmiita osallistumaan toimiin.

Teollisuusliiton kysely lähetettiin yli 3 800 luottamushenkilölle, joista reilut 1 500 vastasi siihen.

MTV Uutisten tietojen mukaan 6. lokakuuta olisi jonkinlainen "toimintapäivä". Lokakuun alussa ei todennäköisesti ole vielä tulossa rajuja työtaistelutoimia, kuten lakkoa. Ammattiliitot ovat kuitenkin kutsuneet ainakin luottamushenkilöitään tuolloin Helsinkiin.

Ammattiliitot protestoivat kuitenkin jollakin tavalla hallituksen suunnitelmia vastaan syksyn ja talven aikana.

Ay-liike on suivaantunut lukuisista muutoksista, joista hallitus on ohjelmassaan sopinut. 

Palkansaajille epämieluisiin muutoksiin kuuluvat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus, poliittisten ja tukilakkojen rajoittaminen, määräaikaisten työsuhteiden helpottaminen, irtisanomissuojan heikennys ja vientivetoisen palkkamallin vieminen lainsäädäntöön asti pysyväksi malliksi.

Ammattiliittojen reaktioista kertovat tänään SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.

Hallituksen tarkoituksena on kuulla vielä työmarkkinajärjestöjä tulevista muutoksista. Työministeri Arto Satonen (kok.) on kutsunut niin työntekijöiden kuin työnantajien edustajia seminaarin marraskuun alussa.

Työmarkkinoilla ei uskota, että hallitus lähtisi peruuttelemaan toimissaan.

Tuoreimmat aiheesta

Ammattiliitot