Syyte: Kansainvälinen rikollisliiga toi Suomeen 200 kiloa huumeita – tavoitteena vankka jalansija markkinoilta

huumejuttu
Julkaistu 16.02.2024 18:33

MTV UUTISET – ari kettunen

Oulun käräjäoikeudessa alkoi tällä viikolla laaja huumeoikeudenkäynti, jossa syyttäjä väittää ulkomailta johdetun järjestäytyneen rikollisryhmän tuoneen Suomeen yli 200 kiloa amfetamiinia, kokaiinia ja kannabista. Syyttäjä vaatii pitkiä ehdottomia vankeusrangaistuksia päätekijöille.

Syyttäjä vaatii kaikille 19:lle syytetylle rangaistusten koventamista järjestäytyneen rikollisuuden perusteella. Pääasiassa syytteet koskevat törkeitä huumausainerikoksia, joita epäillään tapahtuneen Suomessa kesän 2022 ja kesäkuun 2023 välisenä aikana.

Yksi syytetyistä ei saapunut oikeuteen, ja syyttäjä vaati hänen vangitsemistaan poissaolevana. Häntä syytetään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta. 

Syyttäjän mukaan mies välttelee oikeudenkäyntiä. Puolustus vastusti miehen vangitsemista, mutta käräjäoikeus päätti vangita hänet poissaolevana. 

Oikeudessa luettiin yhteensä 59 syytekohtaa. Yksi vastaajista myönsi kaikki syytteet. Loput pääsääntöisesti kiistävät syytteet.

Kahden syytetyn osalta esitutkinta on vasta alkutekijöissä ja niiden osalta syytteiden nostamisen määräpäivä on huhtikuussa.

Lue myös: Suomen alamaailma on yhä vahvemmin ulkomaalaisten johdossa – näin rikollisverkostot toimivat nyt

Muutama päätekijä

Syyttäjän mukaan laajassa huumejutussa on kolme päätekijää.

Yksi päätekijäksi epäilty on vuonna 1983 syntynyt mies, joka tavoitettiin vasta nyt helmikuussa. Hänet vangittiin viime maanantaina todennäköisin syin törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä. 

Häntä epäillään 16 törkeästä huumausainerikoksesta, jotka ovat tapahtuneet helmikuun 2022 ja heinäkuun 2023 välisenä aikana. Mies on aiemmin asunut Ruotsin Uppsalassa ja toiminut siellä lähihoitajana. Ruotsista hän muutti ensin Turkkiin ja sieltä Egyptiin vuonna 2022.

Erikoissyyttäjä Hannu Koistisen mukaan vuonna 1983 syntynyt mies ohjeisti kuriireja ensin Uppsalasta, sitten Turkista ja lopuksi Egyptistä käsin. Kuriireina toimi muun muassa ulkomaalaistaustainen pariskunta, joka salakuljetti huumeita ainakin 16 eri kertaa. Rahat toimitettiin vuonna 1983 syntyneelle miehelle.

Syyttäjän mukaan ryhmän roolitukset olivat hyvin tarkkoja. Kyse ei ollut yksittäisestä tuonnista vaan säännönmukaisesta toiminnasta, ja ryhmän jäsenet tiesivät tarkkaan, miten toimia.

Ryhmän koko laajuutta ei ole vielä tarkasti tiedossa, varsinkaan sen ulkomailla operoivista jäsenistä. Koistisen mukaan ryhmällä oli vankka tarkoitus saada jalansija Suomen huumemarkkinoilta.

Se, liittyykö ryhmän toiminta johonkin vieläkin suurempaan, ei ole tiedossa, mutta syyttäjän varovaisen arvion mukaan näin voisi olla.

Lue myös: Räikeästi moninkertaistuneet huumepitoisuudet näkyvät jätevedessä: "Sillä onko arkipäivä vai viikonloppu ei ole merkitystä"

Pariskunta kuljetti huumeita

Huumeiden ja rahojen kuljetus naamioitiin pariskunnan perhelomaksi. Syyttäjän asianesittelyn mukaan kuriirina toiminut mies kertoi esitutkinnassa työskennelleensä vuonna 1983 syntyneen miehen firmalle.

Pariskunta lähti vapaaehtoisesti Uppsalasta Suomeen tehdyille matkoille. He liikkuivat keskiluokkaisella autolla ja naamioivat salakuljetuksen varsin tehokkaasti. Matkoja Ruotsista eri puolelle Suomea oli ainakin kuusitoista eri kertaa.

Syyttäjän mukaan suurten huumemäärien kuljetusriskit pienenevät huomattavasti, kun mukana on luotettava henkilö eikä rahoja tai huumeita tarvitse jättää autoon ilman valvontaa.

Ensimmäisestä keikasta alkaen kuriirina toiminut mies kuvasi, kun vaimo laski suuria määriä rahoja ja huumeita, joita he kuljettivat. Tallenteista selvisi myös, kuinka pariskunta pakkasi Suomesta lähteviä tarvikkeita pääepäillyn määräyksen mukaisesti.

Oulun käräjäoikeus vangitsi torstaina vielä yhden ryhmän jäsenen, vuonna 1988 syntyneen miehen, epäiltynä todennäköisin syin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta. Tämä rikos olisi tapahtunut Lahdessa touko-kesäkuussa 2023.

Laajalle huumeoikeudenkäynnille on varattu oikeudessa 29 käsittelypäivää.

Lue myös: Reportaasi Helsingin kaduilta: Suomessa kuolee nuoria huumeisiin suhteessa eniten koko Euroopassa 

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet