Syyttäjä: Mikään Palmen murhassa ei viittaa laajempaan salaliittoon – "Olemme edenneet niin pitkälle kuin tutkinnalta voi edellyttää"

34 vuotta jatkunut tutkinta lopetetaan, koska epäilty on kuollut. Engströmiä kuultiin silminnäkijänä muttei koskaan epäiltynä.

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhasta epäillään Stig Engströmiä eli niin kutsuttua Skandia-miestä. Hän on kuollut, joten murhatutkinta lopetetaan, kertoo syyttäjä Krister Petersson.

Sosialidemokraatteihin lukeutuva Palme ammuttiin Tukholman keskustassa 28. helmikuuta vuonna 1986. Hän oli palaamassa kävellen elokuvista vaimonsa kanssa.

– Minusta me olemme nyt edenneet niin pitkälle kuin tutkinnalta voi edellyttää, Petersson kertoi tiedotustilaisuudessa.

Tutkijoiden mukaan mitkään todisteet eivät viittaa siihen, että Ruotsin pääministerin murhassa olisi ollut kyse laajemmasta salaliitosta.

Lähellä murhapaikkaa työskennellyttä Engströmiä kuultiin tutkinnassa silminnäkijänä mutta ei koskaan epäiltynä. Näin siitä huolimatta, että hänen omissa kertomuksissaan tapahtumapaikalta oli runsaasti epäjohdonmukaisuuksia.

Engström muun muassa kertoi yrittäneensä auttaa maassa makaavaa Palmea, minkä muut paikalla olleet kiistivät. Lisäksi hän kertoi osoittaneensa poliisille suuntaa, minne epäilty ampuja olisi juossut. Yksikään paikalla ollut poliisi ei kyennyt vahvistamaan tällaista toimintaa. Engström kuoli 66-vuotiaana vuonna 2000.

Kutsumanimensä mainosalalla toiminut Engström sai siitä, että hänen työpaikkansa oli aivan murhapaikan vieressä Skandia-yhtiön talossa.

Murha-asetta ei löytynyt

Palmen murhaaja ampui kaksi luotia, joista toinen lävisti Palmen ja toinen raapaisi hänen vaimonsa selkää. Murhatutkimuksessa ei ennakkohuhusta huolimatta löydetty henkirikoksessa käytettyä asetta, kertoi tukinnanjohtaja Hans Melander. Todennäköisesti murhaajan käyttämä ase oli revolveri.

Rikosteknisessä tutkinnassa koeammuttiin kaikkiaan 788 asetta. Yhtään niistä ei Melanderin mukaan voitu kuitenkaan yhdistää murhapaikalta löytyneisiin kahteen luotiin.

Nyt jo edesmennyt Christer Pettersson tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 1989. Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin riittävien todisteiden puutteessa.

Kallis ja pitkä tutkinta

Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä vuonna 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen. Vihjeitä poliisin Palme-ryhmälle on tullut tasaiseen tahtiin tähän päivään saakka, ja aineistoa on kertynyt valtavasti.

Tutkimusten kuluessa on kuulusteltu yli 10 000 henkilöä. Peräti 133 ihmistä on ehtinyt vuosien varrella tunnustaa murhanneensa Palmen.

Palmen tapaus on ollut Ruotsin historian suurin ja kallein murhatutkimus, jonka kustannusten pelkästään poliisille arvioidaan nousseen 600 miljoonaan kruunuun eli vajaaseen 58 miljoonaan euroon. Sen päälle tulevat vielä syyttäjän kustannukset sekä kaksi oikeudenkäyntiä Christer Petterssonia vastaan.

Ruotsin nykyinen pääministeri Stefan Löfven, hänkin Palmen tavoin sosiaalidemokraatti, pitää iltapäivällä tiedotustilaisuuden Palme-tutkimusten päättymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat