Kansainvälinen liiga toi Suomeen kokaiinia pienlentokoneella – takavarikkoon iso määrä huumeita ja rahaa

12:39imgKansainväliset rikollisorganisaatiot haastavat myös poliiseja ja asianajajia – katso Murharyhmän keskustelu videolta
Julkaistu 27.04.2024 20:23
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Kansainvälinen järjestäytynyt huumausaineorganisaatio salakuljetti kokaiinia Suomeen pienlentokoneella viime vuoden lokakuussa, tiedotti keskusrikospoliisi tällä viikolla.

Rikospaikan Murharyhmän mukaan kansainväliset rikostutkinnat ovat tulleet jäädäkseen ja ne haastavat yhä enemmän poliisia.

– Toistakymmentä vuotta sitten oli jo huumetarjontaa, mutta ulkomaalaisilla maahantuojilla oli vaikeuksia löytää jakelukanavia. Nyt jakelukanavat ovat löytymässä, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala kertoo.

Poliisi epäilee pienlentokonetta kuljettaneita henkilöitä 20 kilon kokaiinierän salakuljettamisesta. Esitutkinnan aikana on vangittu 12 henkilöä, joista seitsemän on yhä vangittuna.

Rikoksesta epäillyt ovat Suomen, Iso-Britannian, Ruotsin, Viron, Yhdysvaltojen ja Unkarin kansalaisia.

Poliisi takavarikoi esitutkinnan aikana rikollisryhmän hallusta 76,6 kiloa amfetamiinia, seitsemän kiloa marihuanaa ja 15 kiloa kokaiinia. Lisäksi poliisi takavarikoi 190 150 euroa käteistä rahaa.

– Suuresta maailmasta tulee Suomeen paljon hyvää, mutta sieltä tulee myös paljon pahaa. Se tulee vähän myöhemmin ja vähän pienempänä, Helsingin poliisin murharyhmän entinen päällikkö Kari Tolvanen sanoo.

Lue myös: Poliisi: Rikollisryhmä salakuljetti kokaiinia pienlentokoneella Suomeen

Työmiehille kovia tuomioita

Keskusrikospoliisin tiedottamassa tapauksessa epätavallista oli se, että huumeita tuotiin Suomeen muun muassa pienlentokoneella. Tapa on tuttu ennemminkin maailmalta ja poliisisarjoista kuin Suomesta.

– Otetaan mallia maailmalta ja sarjoista. En tiedä vastaavaa aikaisempaa Suomessa tehdyn. Enemmän on tehty ihmissalakuljetuksia laivoilla ja lentokoneilla. Edelleen huumeita tulee eniten rekoilla Suomeen ja yksittäisiä muuleja laivoilla, Tolvanen kertoo.

– Näissä kansainvälisissä huumejutuissa tyypillistä on, että siellä on organisaatiossa työmiehiä, eli kenttämiehiä. Itsekin kun oikeudessa olen näitä juttuja istunut, niin aina jossakin vaiheessa huomataan, että ylin porras puuttuu ja syytettyjen penkillä istuu alempia tekijöitä, asianajaja Kari Eriksson sanoo.

– Joskus se suorastaan harmittaa, kun näkee oikeudessa hyvin tavallisia, vähän reppanoita kavereita, ja he kantavat vastuun. Rangaistus ikään kuin valuu alaspäin, Eriksson jatkaa.

Erikssonin kokemuksen mukaan nämä niin sanotut alatason työmiehet eivät yleensä koskaan puhu ja vasikoi ylempiä tekijöitä.

– Se on heille itselleen hankalinta, koska he ottavat paljon kovempia tuomioita kuin mitä he ansaitsisivat.

Ulkomailta tulevien huumeiden tarjonta on kasvanut Suomessa merkittävästi viime vuosina.

– Jokainen välittäjäporras kahmii rahaa niin paljon kuin pystyy saamaan, Rainiala huomauttaa.

Mistä huumeet tulevat Suomeen ja miten niiden hinta kasvaa matkan varrella? Murharyhmän keskustelussa Petri Rainiala avaa huumeiden reittiä Suomeen ja kertoo siitä, millaisista hinnoista eri maissa puhutaan. Katso koko keskustelu videolta.

Lue myös: Poliisi paljasti huumeasunnon Vantaalla – takavarikkoon kilokaupalla amfetamiinia

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka