Syyttäjät ovat huolestuttavan uupuneita työtaakkaansa ja lähes kaikki heistä tekevät töitä vapaa-ajallaan ylitöinä. Tämä ilmenee Suomen Syyttäjäyhdistyksen kyselystä, joka tehtiin syyttäjille kesällä. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää syyttäjien työssä jaksamista, työoloja ja työmäärää.
– Jaksaminen rupeaa olemaan aika kriittisessä vaiheessa, tilanne näyttää hyvinkin pahalta. Se on jatkunut vuosia ja aina vain pahenee. 90 prosenttia syyttäjistä tekee säännöllisesti ylitöitä ja syyttäjille ei ylitöistä mitään makseta. Sitä tehdään velvollisuudentunnosta, jotta oikeusjärjestelmä toimisi, Syyttäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Haavisto sanoo MTV Uutisille.
Syyttäjäyhdistyksen mukaan syyttäjien lukumäärä on Suomessa hälyttävän alhainen, noin 400. Se on huomattavasti alle Euroopan ja Pohjoismaiden tason.
Suomessa on noin 7 syyttäjää 100 000 asukasta kohti, kun muualla on noin 11 syyttäjää 100 000 asukasta kohti. Euroopan tason saavuttaminen vaatisi noin 150 syyttäjän lisäyksen.
Normaali työaika ei riitä
Syyttäjille kesällä tehtyyn kyselytutkimukseen tuli 175 vastausta. Tuloksista ilmeni, että lähes 90 prosenttia syyttäjistä tekee töitä vapaa-aikanaan, koska normaali työaika ei riitä töiden tekemiseen.
Töiden liiallinen määrä aiheuttaa muun muassa sen, ettei syyteharkintaa ehditä tehdä kohtuullisessa ajassa, vaan uhrien ja epäiltyjen asema kärsii.
Syyttäjät eivät myöskään ehdi hakea riittävästi muutosta tuomioihin hovioikeudesta, istuntoihin valmistaudutaan iltaisin ja viikonloppuisin, lomia perutaan ja työn laatu kärsii. Töitä tehdään myös sairaana ja koulutuksiin osallistumisesta tingitään.
Lähes 80 prosenttia syyttäjistä koki työuupumusta ja stressiä. Tilanne osoittaa hälyttävää työvoimapulaa ja voi heikentää myös kansalaisten oikeusturvaa ja luottamusta oikeusjärjestelmään.
– Pelkona on, että kun järjestelmä ei toimi, niin oman käden oikeudet rupeavat nousemaan esiin, Haavisto sanoo.
Tilanteesta huolimatta syyttäjät ovat motivoituneita ja työyhteisöt tukevat jaksamista. 77 prosenttia kyselyyn vastanneista on tyytyväisiä työn sisältöön. Kuitenkin yli 83 prosenttia vastauksen antajista oli joskus harkinnut taikka aktiivisesti suunnitellut alan vaihtoa.
Oikeusministeri huolissaan
Oikeusministeri on huolissaan syyttäjien tilanteesta.
– Nämä kyselyn tulokset kuulostavat erittäin huolestuttavilta eikä näin saisi olla. Tähän tilanteeseen pitää puuttua ja oikeusministerinä otan asian erittäin vakavasti. Hyvä asia on, että hallitus on lisännyt myös syyttäjille määrärahoja budjettiesityksessä, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo MTV Uutisille.
Henrikssonin mukaan moni asia on vaikuttanut nykyiseen tilanteeseen.
– Oikeudenhoidossa asiat ovat monimutkaistuneet samalla kun rikollisuus on monimutkaistunut. Olemme lisänneet tällä hallituskaudella voimavaroja, mutta tämä ei kuitenkaan ole vielä riittävää.
Oikeusministeri lupaa, että syyttäjien määrää tullaan nostamaan Suomessa, mutta iso kysymys on, mistä syyttäjät löytyvät.
– Siinä on koulutuspolitiikka keskiössä. Meidän pitää vaikuttaa asioihin sillä tavalla, että on houkuttelevaa hakeutua syyttäjäksi.
Oikeusministeri on pyytänyt ensimmäistä kertaa oikeudenhoidon selonteon ja sen myötä eduskunta saa syksyn aikana tarkempaa tietoa siitä, millaiset syyttäjälaitoksen resurssit pitäisi olla tulevaisuudessa.