Itämerellä aletaan jälleen kerätä havaintoja äärimmäisen uhanalaisesta pyöriäisestä, kertoo ympäristöministeriö.
Havaintoja kerätään kansalaisille suunnatun kampanjan avulla ja akustisella seurannalla. Havainnon pyöriäisestä voi jättää ministeriön sivuille, ja epävarmassa tilanteessa eläimestä pyydetään ottamaan myös kuva.
Kuuntelulaitteita on asennettu merenpohjaan 25 pisteeseen Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuoleiselle avomerialueelle.
Mukana hankkeessa ovat myös Ahvenanmaan hallitus ja Turun ammattikorkeakoulu.
Pyöriäisen kannan koon arvioidaan olevan tällä hetkellä vain noin 500 yksilöä. Se on ainoa Suomen vesillä säännöllisesti esiintyvä valaslaji.
Näköhavaintoja pyöriäisistä on kerätty vuodesta 2001 lähtien. Vuoteen 2016 mennessä on tehty 66 varmistettua pyöriäishavaintoa 118 yksilöstä.
Tuntomerkkinä kolmiomainen evä
Pyöriäisen voi tunnistaa selän keskellä olevasta, matalasta, kolmiomaisesta evästä. Aikuinen pyöriäinen on noin 1,4–1,8 metriä pitkä, ja painaa 50–65 kiloa. Se elää 10–15-vuotiaaksi.
Havaitsemista vaikeuttaa se, että yleensä eläin tekee vain nopeita pyörähtäviä pintakäyntejä, kertoo ympäristöministeriö. Tällöin siitä tulee pinnan yläpuolelle näkyviin vain pieni osa selkää.
Pyöriäiset eivät myöskään kovin usein lähesty ihmisiä ja aluksia. Ne liikkuvat yleensä yksittäin tai muutaman yksilön ryhmissä.
Parhaiten pyöriäinen viihtyy lähellä rannikkoa matalilla merialueilla.
Kuolleesta pyöriäisestä voi myös tehdä ilmoituksen internetissä Luonnonvarakeskukselle lomakkeella.
8:52
Sata vuotta sitten havaintoja Kemiä myöten
Vielä 1900-luvun alussa pyöriäisiä esiintyi koko Itämeren alueella nykyistä runsaammin. Tuolloin havaintoja tehtiin Suomessa koko merialueella Kemiä ja Suomenlahden itäosia myöten.
Useat tekijät, kuten ympäristömyrkyt, kalastuksen sivusaaliiksi jääminen ja 1940-luvun kovat jäätalvet, vaikuttivat merkittävästi pyöriäiskannan suuruuteen. Kanta ole elpynyt tämän jälkeen.
Ministeriön mukaan uhkia pyöriäiselle ovat lisäksi muun muassa vedenalainen melu ja meriliikenteen kasvu. Pyöriäinen ei todennäköisesti enää lisäänny Suomen alueella.