Tähän satelliitti pystyy: Kertoo mitä pakata mökkireissulle ja näkee sinne mihin ihminen ei pääse

0:08img
Julkaistu 16.06.2016 08:56

MTV UUTISET

Satelliittien ansiosta sääennusteet ovat tarkentuneet hurjasti. Satelliitit tuovat tietoa sieltäkin, missä ihmiset eivät voi säähavaintoja tehdä.

Ensimmäiset juhannuksen sääennusteet ovat jo saapuneet ja tällä kertaa juhlasäästä näyttää tulevan lämpöinen. Mutta miten ihmeessä säätä voi ennustaa yli viikon päähän?

Kaiken taustalla on tietokone. Koneellisesti lasketut mallit ennustavat, tuleeko Suomessa rankkasade vai hurja helle. Juhannuksen säästä on jo saatu tietoa, johon voi jonkinlaisella varmuudella luottaa.

– Säätyyppistä alkaa olla kohtuullinen varmuus. Sadealueita ei vielä voida ajoittaa tai paikallistaa maakunnan tarkkuudella, MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo.

Nykyiset säämallit pystyvät melko luotettavasti kertomaan, millaista säätä on luvassa seuraavien 5–10 vuorokauden aikana. Meteorologin tehtäväksi jää ennusteiden viimeistely. Lisäksi ihmisen pitää miettiä, miten luotettavia eri mallit ovat.

Satelliitti tuo tietoa kaukaa

Mallit tarvitsevat hurjan määrän tietoa, jota saadaan säähavainnoista. Osan havainnoista tekevät sääsatelliitit. Niiden ansiosta sääennusteiden käyttämät mallit ja sääennusteiden varmuus ovat parantuneet.

– Satelliiteilla saadaan tietoa alueilta, joilta oli aiemmin vaikea saada dataa. Esimerkiksi napa- ja merialueilta ei oikein ole ihmisen tuottamaa tietoa, Rintaniemi sanoo.

Sääsatelliitit siis auttavat arvioimaan, mitä kannattaa pakata mukaan viikonlopun mökkireissulle. Mutta erilaiset satelliitit pystyvät paljon muuhunkin: satelliittien avulla voidaan tarkkailla, miten ilmastonmuutos etenee.

– On myös tutkasatelliitteja, jotka rakentavat kolmeulotteista kuvaa. Niillä pystytään esimerkiksi kuvaamaan jäätiköiden sulamista ja metsien muutosta, kertoo Petri Jukkala, joka on avuruusliikentoimintajohtaja Da-Groupissa.

Jukkalan yritys on parhaillaan kehittämässä uusia instrumentteja, jotka aikanaan tekevät satelliiteista entistä parempia. Aivan heti niitä ei avaruuteen ammuta. Uusien mittalaitteiden tuottamaa tietoa saadaan avaruudesta ehkä 6–7 vuoden kuluttua. Sen jälkeen sääennusteiden pitäisi olla entistäkin tarkempia.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa