Kohuttu tähtienvälinen vierailija Oumuamua sytyttänyt kiistan tutkijoiden välille: ”Mysteeri ei ole ratkennut”

Tähtienvälinen Oumuamua -asteroidi
Kuvassa tähtienvälinen Oumuamua -asteroidi.ESO/M. Kornmesser
Julkaistu 20.11.2021 20:34
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Ensimmäinen ihmisen havaitsema tähtienvälinen kappale puhuttaa jälleen.

Vuonna 2017 Aurinkokuntamme halki viuhahti oudosti liikkunut kappale. Oumuamuaksi ristityn kappaleen liikkeessä oli outoa se, että sen vauhti kiihtyi selittämättömästi.

Oumuamuan tutkimista rajoitti se, että se havaittiin Maassa vasta, kun se oli jo ehtinyt ohittaa meidät. Kappale kiisi 92 000 kilometrin tuntivauhdilla.

Siitä lähtien tutkijat ovat koittaneet selvittää, mikä kyseinen kappale oikeastaan oli. Pohdinnoissa ovat olleet jopa vieraat sivivilisaatiot.

Typpijäätä vai ei, siinä kiistan ydin

Aiemmin tänä vuonna tutkijat totesivat jo selvittäneensä mysteerin toteamalla, että Oumuamua koostuu todennäköisesti typpijäästä. Tämän hypoteesin kannalla ovat olleet Arizonan yliopiston tutkijat Alan Jackson ja Steven Desch.

Lue myös: Aurinkokuntamme halki viilettävää Oumuamuaa arvuuteltiin jopa vierailuksi kaukaisesta sivilisaatiosta – totuus näyttää olevan ufojuttuja tylsempi

Mutta nyt Harvardin tutkijat ovat puolestaan todenneet, että kappale ei voisi mitenkään olla typestä koostuva jäävuori. Aiheesta kirjoittaa tiedesivusto Live Science.

Tutkijat Amir Siraj ja Avi Loeb ovat sitä mieltä, että maailmankaikkeudessa ei olisi riittävästi typpeä, jotta Oumuamuan kaltainen kappale syntyisi. Oumuamua on karkeasti arvioituna noin 600 metriä pitkä ja sata metriä leveä.

– Puhdas typpi on harvinaista ja sitä on löydetty vain Plutosta, jossa sitä on noin 0,5 prosenttia sen koko massasta. Vaikka koko maailmankaikkeuden typpijää kerättäisiin Pluton kaltaisilta planeetoilta, niin sitä ei silti riittäisi Oumuamuan kaltaiseen kappaleeseen, Siraj toteaa.

Sirajin ja Loebin mukaan heidän laskelmissaan ei ole edes huomioitu sitä, että kappale olisi lisäksi pienentynyt matkallaan kosmisen säteilyn pommittaessa sitä, joten alun perin Oumuamua olisi ollut jopa isompi.

Typpijää-teorian kannattajat Jackson ja Desch puolestaan kritisoivat sitä, että Siraj ja Loeb ovat vetäneet laskelmiaan hatusta.

– He yrittävät luoda asiaan kiistaa vaikka sellaista ei ole, Desch täräyttää.

Siraj uskoo kuitenkin vakaasti, että Oumuamuan mysteeri ei ole vielä ratkennut.

Lue myös: Harvardin huipputähtitieteilijä seisoo väitteensä takana: Muukalaisten laite vieraili aurinkokunnassamme kolme vuotta sitten

Avi Loeb on aiemminkin ottanut äänekkäästi kantaa Oumuamuan tapaukseen. Hän on vahvasti uskonut, että Oumuamua olisi ollut ”muukalaisten laite”.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus