Kansainvälisessä taitoluistelukilpailu Finlandia Trophyssa näkyi paitsi huippuluistelijoita ja taitoluistelufaneja, mutta myös yllättävän monet lapaset.
– Fanit eivät pääse ihan näin iholle, mutta heidän tekemänsä tumput pääsevät todella lähelle huippuluistelijaa, sanoo neulomistalkoot ideoinut Mila Kajas-Virtanen.
Espoo Metro Areenan yhdelle pöydällä on kasattu sinivalkoisia lapasia. Niitä oli alun alkaen toistasataa.
Yhdet päätyivät suomalaisen taitoluistelija Matthias Versluisin käsiin. Hän oli Finlandia Trophyn paras suomalainen miesten kisassa ja tuli 11. sijalle.
– Ihan hyvä meidän lajille, kun on kylmä jää ja saa heti lapaset käteen päälle. Mukava lahja. Itse harjoittelen Myllypurossa ja se on tunnetusti kylmä jäähalli. Nämä tulevat varmasti käyttöön, Versluis hymyilee.
Tumppuja neulottu ympäri maailmaa
Vanha huippuluistelija ja nykyinen Suomen Taitoluisteluliiton viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen kertoo, että tumppukampanjan tarkoitus on saada fanit lähelle luistelijoita.
– Ajattelin, että tumppujen kutominen on aika yleismaailmallinen juttu. Pyydetään meidän faneja kutomaan tumppuja ja siten osallistumaan tapahtumaan. Tämän lähemmäksi luisteluidoliaan ei oikeastaan voi päästä, kuin että tämä pitää fanin tumppuja kädessään, Kajas-Virtanen sanoo.
– Luistelijat ovat tottuneita saamaan pokaaleita ja mitaleja. Mutta jonkun tehtyä hänelle tumput jossain päin maailmaa, reaktio on häkellyttävän lämmin.
Suomalaisten rinnalla japanilaiset ovat kutoneet lapasen jos toisen. Yhteensä tumppuja saapui toistasataa.
– Japanilaiset ovat tosi paljon tehneet näitä, mutta hehän ovat suurta taitoluistelufanikansaa. Suomalaiset ovat kutoneet ison osan ja sitten on tullut Siperiasta, Belgiasta, muualta Euroopasta.
Kutojille suuri kunnia
Yksi lapasten kutojista on 11-vuotias Elina Lauri. Hänen äitinsä kutoi tumput viime vuoden kisaan ja tänä vuonna oli tyttären vuoro. Kutomiseen meni kolme viikkoa.
– Yhdellä nettisivulla oli sellainen ohje, jossa oli vähän samanlainen kuvio. Me äidin kanssa muokkasimme paperille mallin, jossa oli tämä Finlandia Trophy 2015.
– Olen kuullut, että nämä menevät naisten kisan voittajalle, mutta en pääse itse niitä luovuttamaan, kun meidän kone lähtee Rovaniemelle niin aikaisin.
Sen vuoksi Elina laittoi kirjeen toisen lapasen sisään.
– Tässä lukee, että olen 11-vuotias Rovaniemeltä ja harrastanut luistelua 8 vuotta. Kerron myös, että tulen kolmatta kertaa Finlandia Trophyyn.
Turkulainen taitoluistelufani Hanna Nevala kutoi lapaset siskonsa vinkistä.
– Sisko taisi vinkata, että neulopa lapaset. Neulon muutenkin aika paljon kaikkea niin totta kai tumputkin. Kyllä vähän mietin ja pari kertaa piti aloittaa alusta, kun en ollut varma minkälaiset, Nevala kertoo.
– Nämä ovat myös sinivalkoiset ja minulle oli tärkeää saada tekstiksi Finlandia Trophy 2015. Ajattelin, että se jää luistelijalle kivaksi muistoksi. Tänne alas laitoin vähän sydäntä.
– Tumppuni menevät naisten kisojen kolmoselle. Pääsen luovuttamaan ne itse. Kiva tavata henkilökohtaisesti luistelijoita. Sanon varmaan ole hyvä ja toivottavasti lämmittää, Hanna Nevala nauraa.
MM-kisoihin kudotaan tumppuja
– Me tosiaan toivomme, että mahdollisimman moni lähettäisi tumppuja vuonna 2017, jolloin kisataan taitoluistelun MM-kisat Suomessa.
– Tästä voisi tulla maailman kansoja yhdistävä harrastus ja tumppuja jaettaisiin luisteluystäville, luistelijoille ja loput hyväntekeväisyyteen, Mila Kajas-Virtanen innostuu.
Kajas-Virtanen uskoo, että tumppukampanja hyödyttää monia ja monella eri tapaa.
– Se on ollut taustalla monissa kirjeissä, että kuinka paljon luistelu on antanut fanille. Hän haluaa antaa sitä jollain pienellä eleellä takaisin.