Yhdysvallat on lähettämässä lisää joukkoja Afganistaniin tukemaan yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytymistä sekä evakuointeja, presidentti Joe Biden sanoi lausunnossaan lauantaina.
Bidenin lausunnon mukaan Afganistaniin on määrä lähettää noin 5 000 sotilasta. Bidenin lausunnosta kertoo muun muassa uutiskanava CNN, jonka mukaan presidentin kertomaan lukuun on sisällytetty maassa jo olevat tuhat sotilasta.
Päätös tarkoittaa CNN:n mukaan sitä, että maahan lähetetään tuhat lisäsotilasta jo aiemmin luvattujen 3 000:n tueksi.
Biden varoitti lisäksi ääriliike Talebania siitä, että Yhdysvallat vastaa sotilaallisesti, mikäli ääriliike uhkaa sen työntekijöitä tai intressejä. Yhdysvallat on evakuoimassa Afganistanista myös sille työskennelleitä paikallisia ihmisiä.
Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan sen on määrä evakuoida noin 30 000 ihmistä ennen kuin Bidenin asettama määräaika joukkojen poisvetämiselle umpeutuu elokuun lopussa, kertoo uutistoimisto AFP.
Talebanit ovat vallanneet nopeasti liki koko Afganistanin sen jälkeen kun amerikkalaisjoukot aloittivat vetäytymisensä maasta toukokuun alussa. Viime päivinä ääriryhmä on vallannut keskeisiä kaupunkeja hallituksen joukoilta.
Lauantaina Taleban valtasi tiukkaa vastarintaa tehneen Mazar-i-Sharifin maan pohjoisosassa. Järjestön taistelijat etenivät noin 50 kilometrin päähän maan pääkaupungista Kabulista, joka on viimeisiä hallituksen hallinnassa olevia suuria keskuksia.
Biden vieritti syytä Trumpille
Lausunnossaan Biden puolusti edelleen päätöstä vetää Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukot Afganistanista 20 vuotta kestäneiden sotatoimien jälkeen.
– Olen neljäs presidentti, jonka aikana Yhdysvaltain joukkoja on ollut Afganistanissa. (Presidenteistä) kaksi on ollut republikaaneja, kaksi demokraatteja. En aio jättää tätä sotaa perinnöksi enää viidennelle, Biden totesi lausunnossaan.
Hän vieritti osasyyn tilanteesta edeltäjälleen Donald Trumpille.
– Aloittaessani virassa perin edeltäjäni laatiman diilin. -- Se oli jättänyt Talebanin sotilaallisesti vahvimpaan asemaansa sitten vuoden 2001, ja siinä määriteltiin Yhdysvaltain joukoille takaraja toukokuuhun 2021, Biden kuvaili.
Bidenin mukaan hänen vaihtoehtoinaan oli joko noudattaa sopimusta pienellä lisäajalla tai lähettää lisää Yhdysvaltain joukkoja taistelemaan "jälleen kerran toisen maan sisäisessä konfliktissa".